Uhapšeni krijumčari ilegalnih migranata

Goran Maunaga
Uhapšeni krijumčari ilegalnih migranata

Bihać - Više osoba uhapšeno je juče na području Unsko-sanskog kantona u okviru akcije kodnog naziva "Dardaneli" čiji je cilj suzbijanje krijumčarenja ilegalnih migranata.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je akcija usmjerena prema licima koja su osumnjičena da su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili iz BiH na područje Hrvatske veći broj državljana Turske i migranata iz Sirije i zemalja Bliskog istoka.

- Osumnjičeni za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće nekoliko stotina evra po osobi. Prema prikupljenim dokazima, za dva do tri mjeseca prokrijumčareno je oko 300 lica - istakli su u Tužilaštvu.

Uhapšeni, čiji su objekti i vozila koje koriste pretreseni, biće predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati.

- Tužilac će nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom - kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Riječ je o međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju Tužilaštvo BiH realizuje u saradnji sa hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) i Policijom Crne Gore. Aktivnosti su koordinisane i sa Centrom za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi, a o svemu je upoznata i Međunarodna agencija za migracije.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković kaže da za sada o akciji neće biti iznošeno više zvaničnih informacija.

- U javnost su procurili podaci o toj akciji, a to nije smjelo da se desi jer je riječ o međunarodnoj akciji. Predstavnici agencija iz Hrvatske i Crne Gore danas bi trebalo da dođu u BiH i saopšte više informacija - kaže Dujkovićeva.

Portparol Uprave policije Unsko-sanskog kantona Snežana Galić kaže da je, osim njihovih policajaca, u akciji učestvovalo više desetina policijskih službenika Granične policije.

- Pripadnici naše Jedinice za podršku pružaju asistenciju na terenu. Akcija se sprovodi na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše - rekla je Galićeva.

U martu je pretreseno šest lokacija i uhapšeno šest osoba osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske i Sirije u zemlje zapadne Evrope. Ova lica su uhapšena u okviru međunarodne akcije kodnog naziva "Bosfor". Među uhapšenima su bili državljani BiH, Hrvatske i Turske koji su među organizatorima ovih nezakonitih aktivnosti. Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizovali ilegalni transport više desetina ilegalnih migranata sa područja Turske i Sirije, koje su za velike novčane iznose krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Evrope.

Raste broj migranata

Broj ilegalnih migranata koji pokušavaju da pređu granicu BiH, mahom u Hercegovini, porastao je u prvoj polovini godine čak 350 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najaktuelnija ruta migranata sa Bliskog istoka i iz zemalja zahvaćenih sukobima, koji tražeći put prema EU ilegalno ulaze u BiH, trenutno je područje oko Trebinja.

U prvih šest mjeseci ove godine prilikom ilegalnog prelaska granice otkrivene su 172 osobe, a više od 90 ih je sa područja zahvaćenih sukobima. U ilegalnom prelasku granice 2016. godine otkriveno je 218 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana