Uhapšene plaćene ubice planirale ubistvo u Sarajevu?

Goran Maunaga
Uhapšene plaćene ubice planirale ubistvo u Sarajevu?

Sarajevo - Državljani Srbije i Crne Gore Čaba Der (37) iz Subotice i Marko Gojčević (27) iz Bara, koji su 15. septembra uhapšeni na području opštine Novo Sarajevo, prema navodima federalnih medija, su plaćene ubice koje su došle u Sarajevo da izvrše likvidaciju.

Portparolka Tužilaštva Sarajevskog kantona Azra Bavčić nije mogla da kaže više detalja o ovom slučaju, a ne navodeći imena uhapšenih istakla je da su ih pripadnici kantonalnog MUP-a, nakon kriminalističke obrade, predali Tužilaštvu.

- Tužilac je nakon ispitivanja predložio sarajevskom Opštinskom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja, što je i prihvaćeno - rekla je Bavčićeva.

Federalni mediji objavili su da se radi o plaćenim ubicama kod kojih su pronađeni automatski pištolji sa prigušivačima. Prilikom saslušanja u MUP-u, prema tim tvrdnjama, priznali su da su došli u Sarajevo da izvrše ubistvo, ali nisu otkrili ko je naručilac ubistva, niti koga je trebalo da likvidiraju. Istražioci sumnjaju da se dvojica ubica dovode u vezu sa kriminalnom grupom narko-bosa koji je iz Sarajeva pobjegao na Kosovo Nasera Keljmendija i "zemunskim klanom". Policija navodno sumnja da bi njihov dolazak u Sarajevo mogao imati veze sa serijom eksplozija i ubistava proteklih mjeseci u Baru.

Der je poznat u javnosti kao plaćeni ubica. On je 2004. godine priznao da je ubio novosadskog kriminalca Branislava Jelačića. Ubistvu je, prema pisanju medija u Srbiji, prethodio sukob u vezi sa uticajem na novosadskom narko-tržištu. On je 2009. godine u Novom Sadu za to ubistvo osuđen na 15 godina zatvora. Tada je u saopštenju za javnost navedeno da je Der maskiran vještačkom bradom, šeširom i naočarima u novosadskom restoranu "Marina" 2004. godine u Jeličića iz revolvera ispalio četiri metka i pobjegao biciklom. Osuđen je i jer je u julu te godine ranio Dragana Vojnovića, koji je takođe blizak kriminalnim krugovima.

Gojčević je poznat u kriminalnom miljeu u Crnoj Gori, a bio je osumnjičen za pokušaj ubistva kriminalca Edmonda Mustafe. Gojčević je blizak kriminalcu Jovanu Klisiću, koji je bio član kriminalne grupe Baranina Armina Mušeta Osmanagića, koji je ubijen u septembru 2014. godine.

Policijski organi u Crnoj Gori tada su sumnjali da su Osmanagića ubili kriminalci iz BiH. U vezu sa njegovim ubistvom dovođen je i mostarski taksista Božidar Cicmil, koji je na svom kućnom pragu u Mostaru ubijen u oktobru 2015. godine. Cicmilove ubice do danas nisu pronađene.

Vojislav Škrbić

Za ubistvo Branislava Jeličića, pored Čabe Dera, osuđen je i Vojislav Škrbić.

On se prilikom izricanja presude u Novom Sadu 2009. godine nalazio u BiH. Tu je ostao da se krije i nakon što je osuđen na 11 godina zatvora, a uhapšen je kada se vratio u Srbiju ispred svoje kuće u Kaću kod Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana