Uhapšen instruktor terorista iz BiH

Goran Maunaga
Uhapšen instruktor terorista iz BiH

ISLAMABAD, BANjA LUKA - Zakir Rehman Lahvi, operativni komandant ekstremističke grupe Laškar e Taiba, koji je odgovoran za nedavne napade u Mumbaiju i koji je rukovodio vojnim operacijama u Bosni i Hercegovini, uhapšen je juče u Pakistanu, prenosi Si-En-En (CNN).

Ovo je juče potvrdio i pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani dodajući da je, pored Lahvija, uhapšen i Zarar Šah, takođe član Laškar e Taibe.

Indija je tu terorističku grupu optužila da stoji iza nedavnog velikog terorističkog napada na grad Mumbai.

Neimenovani zvaničnici ranije su izjavili da je Lahvi priveden u bazi grupe Laškar u Kašmiru prije četiri dana, ali do sada nije bilo zvanične potvrde za to.

Tu džihadističku grupu SAD su uvrstile na listu terorističkih organizacija povezanih sa "Al-Kaidom". Zakir Rehman Lahvi rukovodio je operacijama Laškar e Taibe u jugoistočnoj Aziji, Čečeniji, Bosni i Hercegovini i Iraku.

Zarar Šah je komandant te islamističke grupe zadužen za organizovanje operacija. Potvrda o hapšenjima uslijedila je tri dana nakon što su pakistanske snage bezbjednosti izvršile napad na kamp Laškar e Taibe kod Muzafarabada, prijestonice pakistanskog dijela Kašmira.

Član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da je Lahvi bio instruktor mudžahedina koji je u BiH boravio 1994. godine, i u koju je dolazio i 1996. i 1997. godine.

- Tih poslijeratnih godina Lahvi je učestvovao u obuci policijskih snaga Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Njegova organizacija za slobodu Kašmira Laškar e Taiba je zabranjena, a dio je organizacije "Braća u molitvi". Ta organizacije je član egipatske islamske braće Džama al Islamija. Na vrhu te piramide je Ejman Zavahiri - kaže Galijašević.

On ističe da je teško otkriti da li je Lahvi imao bh. državljanstvo jer je problem što se teroristi i mudžahedini u BiH pojavljuju sa različitim identitetima.

Moguće je, kaže, da je on uzeo ime Lahvar al Hadija, sin Abdulaha, iz Kazablanke u Maroku, rođen 1968. godine, za koje se ovdje zna.       

Predsjednik Komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH Vjekoslav Vuković kaže da za sada ne može da kaže da li je Zakir Rehman Lahvi imao državljanstvo BiH i je li ono bilo predmet revizije.

- Provjerićemo sve navode čim za to stigne zahtjev iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). To je procedura, ali taj zahtjev još nije stigao - kaže Vuković. 

Pomoćnik direktora SIPA-e Dragan Lukač kaže da Komisiji za reviziju nije upućen nikakav zahtjev vezano za Lahvija "jer Komisija to može da uradi bez zahtjeva SIPA -e".

- SIPA-i se u vezi s tim slučajem nije obratio niko, nijedna država ni međunarodna institucija, niti je to traženo preko Interpola. Ali mi ćemo sprovesti istragu u vezi s tom osobom - tvrdi Lukač.

Laškar e Taiba

Cilj Laškar e Taibe je borba protiv indijskih vlasti u podijeljenom Kašmiru. Ova organizacija je zabranjena nakon terorističke akcije protiv sjedišta indijskog parlamenta 2001. godine. Indija i Pakistan su nakon toga toliko pogoršali međusobne odnose da je prijetila opasnost od izbijanja rata.

Harakat ul mudžahedin

- Zakir Rehman Lahvi je u BiH 1994. godine osnovao organizaciju Harakat ul Alsa koja je poznata po otmici indijskog aviona sa 160 putnika. Ta organizacija danas u Zenici djeluje pod imenom Harakat ul mudžahedin - kaže Galijašević.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana