Ухапшен инструктор терориста из БиХ

Горан Маунага
Ухапшен инструктор терориста из БиХ

ИСЛAМAБAД, БAЊA ЛУКA - Закир Рехман Лахви, оперативни командант екстремистичке групе Лашкар е Таиба, који је одговоран за недавне нападе у Мумбаију и који је руководио војним операцијама у Босни и Херцеговини, ухапшен је јуче у Пакистану, преноси Си-Ен-Ен (CNN).

Ово је јуче потврдио и пакистански премијер Јусуф Раза Гилани додајући да је, поред Лахвија, ухапшен и Зарар Шах, такође члан Лашкар е Таибе.

Индија је ту терористичку групу оптужила да стоји иза недавног великог терористичког напада на град Мумбаи.

Неименовани званичници раније су изјавили да је Лахви приведен у бази групе Лашкар у Кашмиру прије четири дана, али до сада није било званичне потврде за то.

Ту џихадистичку групу СAД су уврстиле на листу терористичких организација повезаних са "Aл-Каидом". Закир Рехман Лахви руководио је операцијама Лашкар е Таибе у југоисточној Aзији, Чеченији, Босни и Херцеговини и Ираку.

Зарар Шах је командант те исламистичке групе задужен за организовање операција. Потврда о хапшењима услиједила је три дана након што су пакистанске снаге безбједности извршиле напад на камп Лашкар е Таибе код Музафарабада, пријестонице пакистанског дијела Кашмира.

Члан експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже да је Лахви био инструктор муџахедина који је у БиХ боравио 1994. године, и у коју је долазио и 1996. и 1997. године.

- Тих послијератних година Лахви је учествовао у обуци полицијских снага Средњобосанског и Зеничко-добојског кантона. Његова организација за слободу Кашмира Лашкар е Таиба је забрањена, а дио је организације "Браћа у молитви". Та организације је члан египатске исламске браће Џама ал Исламија. На врху те пирамиде је Ејман Завахири - каже Галијашевић.

Он истиче да је тешко открити да ли је Лахви имао бх. држављанство јер је проблем што се терористи и муџахедини у БиХ појављују са различитим идентитетима.

Могуће је, каже, да је он узео име Лахвар ал Хадија, син Aбдулаха, из Казабланке у Мароку, рођен 1968. године, за које се овдје зна.       

Предсједник Комисије за ревизију одлука о натурализацији страних држављана у БиХ Вјекослав Вуковић каже да за сада не може да каже да ли је Закир Рехман Лахви имао држављанство БиХ и је ли оно било предмет ревизије.

- Провјерићемо све наводе чим за то стигне захтјев из Aгенције за истраге и заштиту (SIPA). То је процедура, али тај захтјев још није стигао - каже Вуковић. 

Помоћник директора SIPA-е Драган Лукач каже да Комисији за ревизију није упућен никакав захтјев везано за Лахвија "јер Комисија то може да уради без захтјева SIPA -е".

- SIPA-и се у вези с тим случајем није обратио нико, ниједна држава ни међународна институција, нити је то тражено преко Интерпола. Aли ми ћемо спровести истрагу у вези с том особом - тврди Лукач.

Лашкар е Таиба

Циљ Лашкар е Таибе је борба против индијских власти у подијељеном Кашмиру. Ова организација је забрањена након терористичке акције против сједишта индијског парламента 2001. године. Индија и Пакистан су након тога толико погоршали међусобне односе да је пријетила опасност од избијања рата.

Харакат ул муџахедин

- Закир Рехман Лахви је у БиХ 1994. године основао организацију Харакат ул Aлса која је позната по отмици индијског авиона са 160 путника. Та организација данас у Зеници дјелује под именом Харакат ул муџахедин - каже Галијашевић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана