Ухапшен Хрват поријеклом из БиХ који је врбовао младе у ИД

 Ухапшен Хрват поријеклом из БиХ који је врбовао младе у ИД 14.11.2017 18:06 | N1

Заједничком акцијом француско-швајцарске полиције ухапшено је десет особа у оквиру истраге о планирању атентата у Француској, а међу њима је швајцарски држављанин, поријеклом из БиХ.

Ради се о Хрвату Милутину Јаковљевићу који је на интернету индоктринирао младе за ИД (Исламска држава), пише недјељник Journal du dimanche (ЈДД).

Полиција је већину групе привела у подручју Париза, а Јаковљевић, који се путем шифрираног портала повезивао с потенцијалним будућим екстремистичким борцима ухапшем је у једној општини на швајцарској граници.

„Темпирана бомба“, ријечи су којима је француска полиција описала хапшење. У операцији није пронађено никакво оружје, али су тројица ухапшених признали да су „присташе“ Исламске државе те су изразили спремност извести напад у Француској.

Јаковљевић је 27-годишњи швицарски држављанин, пријављен у Лаусанеи гдје живи с 23-годишњом Колумбијком која је такође ухапшени у склопу антитерористичке полицијске операције, пише ЈДД.

Под именом Абд'ал Мухајмин Ал-Босние био је, као и остали ухапшени, врло активан на друштвеним мрежама и „упоставио је контакте с појединцима у Француској“, рекао је судски извор.

Сумњичи га се да је играо централну улогу на Телеграму, шифрираном порталу који су пратиле обавјештајне службе неколико земаља.

Био је активан и на мрежи Ансар Ат-Тавхид, која има више од 400 претплатника, а међу њима су били Адел Кермиш и Абдел Малик Петитжан, убице свештеника Хамела у љето 2016. у Сент Етијену.

Јаковљевић је „моделисао и потицао“ дискусије о врло забрињавајућим темама, представљао се као „имам“ те „индоктринирао“ младе људе, наводи судски извор.

Рођен у вријеме рата у Босни и Херцеговини, а са три године стигао је у Швајцарску с мајком и млађим братом. Прије него што се обратио на ислам 2014. и убрзо радикализовао, његовао је изглед репера и служио се псеудоноим „Малакоф“, о чему постоје трагови на интернету.

С младим људима с којима је упостављао везе Јаковљевић је „разговарао о извођењу насилних акција“, али оне су биле недефинисане. Један од његових контаката је 13-годишњи дјечак приведен 20. јуна у Француској у општини Витри-сур-Сеине када се припремао извести напад ножем, пише ЈДД.

Праћења су открила да је Јаковљевић био у контакту с барем једним екстремистом који се борио у ирачко-сиријској зони, а поријеклом је исто с Балкана.

У Француској је успоставио везе с радикализованом петерочланом гриупом познатом антитерористичкој полицији. Показало се да је један од њих „ширио пријетње Рашида Касима и објавио његов тестамент након смрти у фебруару“. Касима сматрају вођом или „потицатељем“ бројних операција изведених у име ИД на француској територији: убиство полицајца и његове супруге у Маванвилу, напад на цркву у у којој је убијен отац Хамел, покушај атентата плинским боцама пронађенима у возилу у Паризу.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица