Uhapšen Amir Zukić generalni sekretar SDA

klix.ba
Uhapšen Amir Zukić generalni sekretar SDA

Sarajevo - Generalni sekretar SDA Amir Zukić uhapšen je danas po nalogu Tužilaštva KS, potvrdila je za klix.ba Azra Bavčić, portparolka ovog Tužilaštva.

Zukić je uhapšen zbog nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima.

Naime, ime Amira Zukića te potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića dovođeno je u vezu sa nezakonitim zapošljavanjem nakon hapšenja u akciji "Bosna".

Tada uhapšeni bivši izvršni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Esed Džananović rekao je kako je zapošljavanje u Elektroprivredu vršeno po direktnom nalogu visokih zvaničnika SDA.

Takođe, Tužilaštvo KS prilikom traženja pritvora za uhapšene u akciji "Bosna" navodilo da je ova trojka uključena i u druga zapošljavanja u javna preduzeća.

Ranije su u okviru ove akcije uhapšeni i glavni tehničar Klinike za bolesti uha, grla i nosa na KCUS-u Safet Bibić, Ramiz Karavdić, te Nedžad i Senad Trako.

Akcija Bosna izvedena je 26. i 27. augusta 2016. godine nakon čega je uhapšenima određen jednomjesečni pritvor, koji je potom produžen za još dva mjeseca, ali su osumnjičeni Džananović, Bibić, Karavdić i Trake odlukom Opštinskog suda u Sarajevu pušteni na slobodu. Ponovo su vraćeni u pritvor u januaru ove godine na osnovu žalbe Tužilaštva KS.

Uhapšene osobe su osumnjičene da su počinile krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, primanja dara ili drugih oblika koristi i primanja nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Sumnjiči ih se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna preduzeća i zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana