Ухапшен Амир Зукић генерални секретар СДА

klix.ba
Ухапшен Амир Зукић генерални секретар СДА

Сарајево - Генерални секретар СДА Амир Зукић ухапшен је данас по налогу Тужилаштва КС, потврдила је за klix.ba Азра Бавчић, портпаролка овог Тужилаштва.

Зукић је ухапшен због незаконитог запошљавања у јавним предузећима.

Наиме, име Амира Зукића те потпредсједника СДА Асима Сарајлића и Мирсада Кукића довођено је у везу са незаконитим запошљавањем након хапшења у акцији "Босна".

Тада ухапшени бивши извршни директор Електропривреде Босне и Херцеговине (ЕПБиХ) Есед Џанановић рекао је како је запошљавање у Електропривреду вршено по директном налогу високих званичника СДА.

Такође, Тужилаштво КС приликом тражења притвора за ухапшене у акцији "Босна" наводило да је ова тројка укључена и у друга запошљавања у јавна предузећа.

Раније су у оквиру ове акције ухапшени и главни техничар Клинике за болести уха, грла и носа на КЦУС-у Сафет Бибић, Рамиз Каравдић, те Неџад и Сенад Трако.

Акција Босна изведена је 26. и 27. аугуста 2016. године након чега је ухапшенима одређен једномјесечни притвор, који је потом продужен за још два мјесеца, али су осумњичени Џанановић, Бибић, Каравдић и Траке одлуком Општинског суда у Сарајеву пуштени на слободу. Поново су враћени у притвор у јануару ове године на основу жалбе Тужилаштва КС.

Ухапшене особе су осумњичене да су починиле кривична дјела удруживања ради чињења кривичних дјела, примања дара или других облика користи и примања награде или других облика користи за трговину утјецајем.

Сумњичи их се да су организирали групу те користећи свој утјецај запошљавали особе у јавна предузећа и здравствене и високошколске установе у Федерацији БиХ тако што су захтијевали и примали новац или друге облике користи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана