Ugrožen savski nasip u Mlinaricama

Srna
Ugrožen savski nasip u Mlinaricama

Kozarska Dubica - Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je večeras da je u mjestu Mlinarica došlo do odrona dijela savskog nasipa, te ocijenio da je riječ o ozbiljnom oštećenju koje zahtijeva hitno djelovanje.

"Riječ je o ozbiljnom oštećenju koje nije bezazleno, s obzirom na jako visok vodostaj rijeke Save", rekao je Reljić i naglasio da je već angažovana sva raspoloživa mehanizacija koja može djelovati na terenu, koji je natopljen vodom i dobrim dijelom nepristupačan za tešku mehanizaciju.

On je naveo da je o situaciji na savskom nasipu informisao nadležne institucije Republike Srpske, te da su uključene službe Civilne zaštite.

"Možemo angažovati sve moguće resurse, ali ne možemo doći na mjesto sa mašinama. Tokom sutrašnjeg dana tražićemo pomoć iz susjednih opština i vodenim putem pakovati vreće i postavljati ih na taj dio nasipa, kao što to rade u Hrvatskoj", precizirao je Reljić.

On je dodao da situaciju na oštećenom dijelu savskog nasipa dodatno komplikuju podzemne vode, koje pune kanale oko nasipa i stvaraju dodatno nervozu kod građana tog područja.

"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći i pozivam sve radno sposobne stanovnike da dođu na lice mjesta, na savski nasip u Mlinaricama, gdje ćemo sutra organizovati veliku akciju, jer ne možemo čekati da se nešto desi", rekao je Reljić.

On je naglasio da će od nadležnih institucija tražiti procjenu da li treba organizovati evakuaciju stanovništva tog područja, te da nije isključeno da na području opštine Kozarska Dubica sutra bude ponovo proglašeno vanredno stanje.

Reljić je naveo da opština Kozarska Dubica nema apsolutno nikakve ingerencije nad kanalima i nasipima i dodao da nezadovoljstvo građana ne bi trebalo da bude usmjereno prema lokalnoj zajednici.

"To je nadležnost Javne ustanove žVode Srpskež, koje upravljaju nasipom i raspisuju tendere za izvođenje radova. Tražiću potpunu reviziju svih projekata koji su urađeni na području opštine Kozarska Dubica i uzeću sebi za pravo da podnesem krivične prijave protiv izvođača radova i nadzornih organa", najavio je Reljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana