Уговори тешки 821 милион КМ, систем пун рупа

Ведрана Кулага
Уговори тешки 821 милион КМ, систем пун рупа

Бањалука - Вриједност уговора о јавним набавкама закључених током протекле три године у РС премашује 821 милион марака, а систем набавки је далеко испод пожељног и потребног нивоа, јер су мјере за побољшање стања пале у воду или су заборављене.

Показала је то ревизија учинка под називом "Управљање јавним набавкама у РС" коју је обавила Главна служба за ревизију јавног сектора РС, обухвативши период од 2014. до 2016. године. Ревизијом је доминантно обухваћена Влада РС, која има кључну улогу у креирању ефикасног система јавних набавки, те министарства здравља и социјалне заштите, просвјете и културе, за избјеглице и расељена лица и управе и локалне самоуправе и Пореска управа.

У процес јавних набавки у РС је укључена 841 институција јавног сектора које су регистроване као уговорни органи. Према подацима које су прикупили ревизори путем упитника у свим министарствима, фондовима социјалне сигурности и републичким управама од 2014. до 2016, они су кроз јавне набавке закључили уговоре вриједне 821,22 милиона КМ.

Ревизори су утврдили да министарства већином поштују само минимум транспарентности планова јавних набавки који су прописани законом, а мањи дио њих планове објављује у потпуности на интернет страници. У више од половине министарстава интерним актима нису утврђене обавезе и носиоци правовременог покретања јавних набавки, а ниједно министарство се није изјаснило о томе да је обављало анализе функционисања својих јавних набавки.

- Везе између циљева и конкретних мјера су нејасне. Опредјељења и мјере нису праћени одговарајућим смјерницама и упутствима за њихово спровођење, усљед чега су јавне набавке реализоване стихијски. Како ни реализација предузетих мјера није праћена на адекватан начин, остварени резултати су углавном непознати, али и неизвјесни. Влада РС није дала јасне смјернице у погледу генералне организације послова јавних набавки у уговорним органима, а добијала је парцијалне податке о јавним набавкама. Податке није користила за генерално сагледавање и анализе стања у овој области - наведено је у извјештају.

Ревизори су утврдили да интерна акта нису ажурирана правовремено, а да су евиденције о набавкама парцијалне, међусобно неповезане и да не омогућавају свеобухватан увид у функционисање система. Извјештаји су углавном базирани на прописаним обавезама без указивања на проблеме, њихове узроке и начин превазилажења.

Драстичан примјер несврсисходне јавне набавке је, навели су ревизори, изградња кућица за наплату путарине на магистралном путу Бањалука - Клашнице које су коштале 2,1 милион КМ, а никада нису пуштене у рад. Напротив, у току је поступак за њихово уклањање и довођење магистралног пута у пројектовано стање. Након тога, наводе ревизори, биће позната цијена њиховог уклањања, односно укупан износ баченог новца пореских обвезника.

Основни закључак ревизора је да Влада РС и уговорни органи нису у довољној мјери испунили предуслове и успоставили систем јавних набавки који ће обезбиједити ефикасност јавних набавки. Менаџмент и запослени на пословима јавних набавки у уговорним органима су углавном оријентисани на задовољавање процедура и нису у довољној мјери препознали ризике и значај јавних набавки за успјешно функционисање институције, нити предузели мјере за минимизирање потенцијалних ризика.

Ревизори су препоручили Влади да на организован и систематичан начин прикупи податке о јавним набавкама у РС и анализира их с циљем израде стратешких докумената. Према њиховом мишљењу, уговорни органи морају да обезбиједе, поред законитости, и ефикасност јавних набавки.

Кључни налази ревизије

* успостављени систем није ефикасан

* нема усаглашеног и свеобухватног стратешког оквира

* нису успостављени механизми контроле и праћења

* годишње планирање јавних набавки у запећку

* извјештавање о јавним набавкама спорадично

Вриједност закључених уговора од 2014. до 2016. године (милиона КМ)

525,49 (на основу Закона о јавним набавкама)

295,73 (у међународним пројектима)

Топ десет уговорних органа по вриједности уговора (милиона КМ)

Фонд здравственог осигурања                                    349,19

Министарство здравља и социјалне заштите    221,22

Министарство просвјете и културе                    39,62

Министарство пољопривреде                                      36,77

Фонд ПИО                                                          33,42

Министарство за избјеглице и расељена лица  24,91

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију                                   23,95

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове 23,69

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите  20,14

* Министарство унутрашњих послова              16,97

* нису доставили податке о вриједностима уговора за 2014. годину

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана