Удвостручен цех за уклањање кућица

Маријана Миљић
Удвостручен цех за уклањање кућица

Бањалука - За уклањање наплатних кућица на магистралном путу Бањалука - Клашнице, које су прије неколико година непрописно постављене у Гламочанима, биће издвојено 1,56 милиона марака, односно двоструко више од првобитно планираних 750.000.

Одлука о повећању износа новца за ове намјене објављена је на сајту јавног предузећа "Путеви РС". У овом предузећу су раније најавили да ће у септембру бити расписан јавни позив за уклањање кућица, али то још није учињено.

- Добили смо ревидирани пројекат за уклањање наплатних кућица на основу којег је закључено да ће за овај посао бити потребно дупло више новца. Ми ћемо данас или сутра расписати тендер за избор фирме која ће уклонити кућице. Ако не будемо имали већих проблема и жалби на избор фирме, овај посао завршићемо до краја године - рекао је директор "Путева РС" Ненад Нешић и додао да ће тај посао финансирати из властитих средстава.

"Путеви РС" су изградњу кућица у Гламочанима платили 2,10 милиона марака, што значи да ће њихово постављање и уклањање коштати 3,65 милиона марака, иако никада ничему нису користиле, осим што ометају саобраћај и неријетко узрокују саобраћајне несреће на том дијелу пута.

Наплатне кућице су постављене 2013. године у вријеме док је на челу "Путева РС" био Недељко Кнежевић. Проблем је настао јер су постављене на магистралном путу М-16, Бањалука - Клашнице, а не на аутопуту. Због тога никада нису пуштене у функцију и нису донијеле ни марку прихода.

Из Министарства саобраћаја и веза РС тврдили су да "Путевима" никада нису дали сагласност за постављање кућица на тој локацији, јер путарину није могуће наплаћивати на магистралном путу. Из "Путева" су, међутим, негирали те тврдње, истичући да су поступали на основу налога Министарства саобраћаја и веза и Владе РС.

Овај случај испитивали су и истражни органи, а полицијска истрага резултовала је подношењем извјештаја тужилаштву о почињеном кривичном дјелу против некадашњих челника "Путева РС" Недељка Кнежевића, Младена Лазендића, Слободана Удовчића и Мирослава Јанковића. Окружно тужилаштво у Бањалуци наставило је истрагу у оквиру које су саслушани сви актери у овом случају, а епилог је био - обустављање истраге.

Док траје сага са кућицама у Гламочанима у међувремену су на аутопуту Бањалука - Градишка у Јакуповцима постављене нове н Пут Котор Варош - Кнежево

"Путеви РС" завршили су процедуру избора банке која ће кредитирати наставак изградње регионалног пута од Котор Вароша до Кнежева.

- Прошле седмице отворили смо понуде. Најповољнију понуду доставила је Нова банка. Очекујем да у току седмице са њима потпишемо уговор. Ријеч је о кредиту у износу од око девет милиона КМ - казао је Нешић.

Предузеће "Нискоградња", које је још прије три године потписало уговор о изградњи овог регионалног пута, са машинама је већ одавно на траси и припремило ју је за асфалтирање, које је почело у петак.

*********

* 2,10 милиона - коштало постављање кућица

* 1,56 милиона - потребно за уклањање кућица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана