Удовице припадника “Исламске државе” из Сирије стижу у БиХ?

Срна
Удовице припадника “Исламске државе” из Сирије стижу у БиХ?

Сарајево - У БиХ би ускоро могла да се врати прва група удовица из Сирије чији су мужеви погинули у редовима терористичке организације “Исламска држава”, сазнаје “Дневни аваз”.

Извор “Аваза” из Министарства иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату тврди да је Координационо тијело овог министарства убрзало активности на стварању услова за повратак у БиХ прве групе од три жене које се тренутно налазе у камповима под контролом Курда на обали ријеке Еуфрат у сјеверном дијелу Сирије.

“Прикупљају се сви подаци, прије свега докази да оне имају држављанство БиХ, а потом се испитује њихова улога у жИсламској државиж. За сада су, у сарадњи са њиховим породицама овдје у БиХ, за три жене и њихову дјецу, коју су одвеле у Сирију, скоро комплетирани досијеи. Све се ради у сарадњи са САД и њиховим надлежним тијелима”, рекао је анонимни извор.

Према овом извору, удовице ће у БиХ, највјероватније, бити пребачене авионом уз помоћ америчких снага.

Извор наводи да се, истовремено, разматрају механизми за евентуално санкционисање жена које су одласком подржале “Исламску државу”, али и програми њихове дерадикализације.

О овим женама писао је и “Дејли мејл”, који наводи да су тинејџерке описане као џихадистичке “пинап постер дјевојке”, поријеклом из БиХ, побјегле из Аустрије и придружиле се “Исламској држави”, због чега им, ако се врате у БиХ, пријети казна затвора од 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана