Udar opozicije na tužioce

Darko Momić
Udar opozicije na tužioce

Banjaluka - Opozicionari u Narodnoj skupštini RS traže izmjene zakona kako bi tužioci mogli krivično da odgovaraju za postupke u vršenju službene dužnosti, dok su u pravosudnim institucijama i dalje čvrsto uz stav da tužioci i sudije moraju zadržati imunitet.

Predsjedavajući Poslaničkog antikoruptivnog tima u okviru koga djeluju isključivo opozicioni poslanici Adam Šukalo najavio je juče da će tražiti da po hitnom postupku bude izmijenjen Zakon o javnim tužilaštvima i Zakon o krivičnom postupku. On je precizirao da opozicija želi da bude definisana mogućnost utvrđivanja tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, jer to sada nije moguće.

- Prema važećim zakonima glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci ne mogu biti krivično gonjeni, niti odgovarati u građanskom postupku. To u stvari znači da oni imaju opštu amnestiju za sve što urade u vršenju službene dužnosti. Mi ne želimo na ovaj način da vršimo pritisak na rad tužilaštva, ali ni da ostanu sadašnje odredbe prema kojima su tužioci nedodirljivi. Ako tužilac odluči da nema elemenata krivičnog djela i obustavi istragu, taj se predmet zatvara i ne može se više nigdje otvoriti. Građanima se mora vratiti ustavno pravo na pravično suđenje i mogućnost da u slučaju odustajanja tužioca od gonjenja mogu sami ići u taj postupak - kaže Šukalo.

On je istakao da izmjene zakona koje će predložiti opozicioni poslanici proizilaze iz zaključaka Anketnog odbora koji je formirala Narodna skupština RS s ciljem sagledavanja činjenica u slučaju smrti Davida Dragičevića iz Banjaluke i dodao da je već sada jasno da će vladajući poslanici nastojati da obore zaključke Anketnog odbora.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija koji je prije nekoliko dana glasovima ogromne većine sudija nadmoćno reizabran na ovu poziciju kaže da je posao poslanika da predlažu zakone i izmjene i dopune zakona.

- Zbog toga najradije ne bih komentarisao najavljenu inicijativu, ali smatram da bi svi koji predlažu zakone trebali da znaju da sudije i tužioci imaju imunitet u poslu koji obavljaju i da ne mogu da odgovaraju za odluke koje donose. Naravno, ni sudije, ni tužioci ne mogu da čine krivična djela i ukoliko počine krivično djelo odgovorni su pred zakonom kao i bilo koji drugi građanin, ali moraju da zadrže imunitet i nezavisnost prilikom donošenja tužilačkih ili sudijskih odluka - kaže Tegeltija.

Prema riječima jednog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji je insistirao na anonimnosti, poslanici koji predlažu ukidanje imuniteta za tužioce ili ne znaju šta u stvari predlažu ili nisu svjesni šta bi eventualno usvajanje njihovog prijedloga moglo da izazove.

  • Kao prvo, šta misle kada bi oni mogli krivično da odgovaraju zato što su glasali ili zato što nisu glasali za neki zakon? A kao drugo, kako zamišljaju hipotetičku situaciju u kojoj bi neki tužilac u Banjaluci, Trebinju ili Doboju mogao krivično da odgovara za vršenje svog posla, dok tužilac u Sarajevu, Zenici ili Mostaru ne bi mogao. Možda su oni kivni zbog nekih tužilačkih poteza u slučaju “Dragičević”, ali to nipošto nije razlog za rušenje cijelog sistema i postulata na kojima počiva vladavina prava. U stvari, najprije bih rekao da je riječ o jednom politikantskom potezu sa ciljem prikupljanja jeftinih poena - kaže naš sagovornik.

Kasipović

Ministar pravde RS Anton Kasipović nije želio da komentariše inicijativu poslanika opozicije.

- To je za sada samo najava za koju sam saznao iz medija tako da bi bilo neprimjereno da dajem bilo kakav komentar. Pored toga, Ministarstvo pravde priprema izmjene Zakona o krivičnom postupku koje bi uskoro trebalo da se nađu pred poslanicima - kaže Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana