Udar na osnovna prava novinara

G. M.
Udar na osnovna prava novinara

Sarajevo - Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je istragu protiv nepoznate osobe koja je glavnom uredniku sarajevskog magazina "Slobodna Bosna" Senadu Avdiću i advokatu Draženu Zubaku dostavila dokaze koje su oni upotrijebili u parničnom postupku za nadoknadu štete zbog klevete.

Avdić i Zubak su u toj istrazi pozvani kao svjedoci, a Zubak tvrdi da to nije u skladu sa zakonom. Zubak je "Glasu Srpske" rekao da je krivičnu prijavu podnio službenik kantonalnog MUP-a u Sarajevu Senadin Arapčić.

- Avdić i ja imamo status svjedoka. Prema zakonima o krivičnom postupku oba entiteta, ni advokat, ni novinar ne mogu biti saslušani kao svjedoci. Ja sam se odazvao pozivu, ali nisam dao izjavu, a Avdić neće otići na saslušanje - rekao je Zubak i dodao da je Arapčić poznat po podnošenju prijava koje ne rezultuju optužnicom.

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" pozvao je tužilaštvo da obustavi istragu koju je, kako ističu, pokrenulo s namjerom da dođe do neimenovanih izvora informacija.

- Korišćenje neimenovanih izvora informacija osnovno je novinarsko pravo. To pravo zaštićeno je međunarodnim dokumentima i ugrađeno u akta u BiH - naveli su "BH novinari".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana