Udar na demokratiju i podrška stvaranju muslimanske države

Glas Srpske
Udar na demokratiju i podrška stvaranju muslimanske države

Banjaluka - Vladajuća koalicija u Srpskoj ocijenila je juče da su američke sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku neprihvatljiv pritisak na zvanične i izabrane nosioce najvažnijih funkcija i izrazila nadu da im se neće pridružiti evropske zemlje jer bi time blokirale put BiH ka EU.

Odluka o sankcijama objavljena je na internet stranici Kancelarije za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva trezora u konsultacijama sa Stejt departmentom. Sankcije podrazumijevaju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u SAD, a kao razlog je navedeno kršenje Dejtonskog sporazuma i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH održavanjem referenduma o Danu Republike na kojem su se stanovnici RS izjasnili da žele da taj praznik i dalje bude proslavljan 9. januara, iako je Ustavni sud BiH odlučio da je dio Zakona o praznicima RS koji to propisuje neustavan. Srpska je poslije referenduma donijela Zakon o Danu RS kojim je on definisan kao sekularni praznik, s obzirom na to da je Bošnjacima smetalo što je 9. januara i krsna slava Sveti Stefan.

Sankcije su bile jedna od glavnih tema sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika, DNS-a Marka Pavića i SP-a Petra Đokića. Prvi čovjek socijalista je poslije sastanka koalicije istakao da očekuju da evropske države neće prihvatiti poziv SAD da uvedu sankcije Dodiku jer bi to negativno uticalo na put BiH ka EU.

- Pritisak na zvanične i izabrane nosioce najvažnijih funkcija neće doprinijeti stabilnosti i rješavanju ključnih pitanja i problema u BiH. On je štetan za ukupne odnose u BiH i samo može da pokrene dalje sporove i razvije retoriku koja će opterećivati te odnose. U ovom slučaju nije riječ samo o Dodiku kao predsjedniku političke stranke, već i o Dodiku koji je predsjednik Republike, kojeg su dva puta na izborima direktno birali građani. Zbog toga se ove sankcije smatraju i sankcijama protiv RS - kazao je Đokić.

Od nove američke administracije predvođene Donaldom Trampom, istakao je Đokić, očekuju promjenu odnosa prema pitanjima u BiH i ukidanje sankcija jer je RS davala nemjerljiv doprinos razvoju demokratije u BiH. Đokić je rekao da je BiH i dalje jedina evropska zemlja gdje međunarodna zajednica raznim uticajima kreira politiku i život.

- To je vrijeme koje je odavno trebalo da bude prošlost i mi se za to borimo - izjavio je Đokić.

Podršku Dodiku juče su dali potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Marko Vidaković, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, koji su u zajedničkom saopštenju za javnost istakli da su sankcije apsolutno neprimjerene i neprihvatljive.

- Uvođenje sankcija je neskriven i arogantan napad na volju građana RS, na demokratiju koju su po ko zna koji put zloupotrijebili na ovim prostorima, te na osnovne postulate međunarodnog prava i međunarodnih odnosa koji bezrezervno i bez izuzetka zabranjuju miješanje u unutrašnja pitanja suverenih zemalja. Oni koji su donijeli ovakvu odluku su pogrešno informisani od trenutne administracije u Ambasadi SAD u Sarajevu. Svi članovi SNSD-a sankcije doživljavaju isključivo kao podršku bošnjačkoj politici u nelegalnom i neustavnom pokušaju transformisanja BiH u unitarnu muslimansku državu - naveli su čelnici SNSD-a.

Dodali su da je paradoksalno da oni koji su sve činili da u potpunosti pogaze dejtonsko uređenje BiH rušiocima Dejtonskog sporazuma nazivaju one koji su takvo uređenje branili.

- Uvođenje sankcija tri dana pred završetak mandata Baraka Obame treba sagledati u svjetlu poteza koji su iz tih kabineta napravljeni u posljednjih nekoliko dana na globalnom nivou i svih poteza koji su u vezi s BiH povučeni od početka vladavine ove garniture u SAD - ističu potpredsjednici SNSD-a.

Nijedan nivo vlasti u BiH, RS i FBiH, podvukli su, ne smije ostati nijem i bez reakcije na pokušaj stranih država da jednostrano proširuju svoje nadležnosti u BiH.

- Na taj način preuzimaju ulogu organa za sprovođenje zakona u BiH. To neće donijeti dobro nijednom od tri konstitutivna naroda, čija budućnost treba da bude bazirana na unutrašnjem dogovoru, poštovanju i međusobnom razumijevanju. Sve suprotno od toga samo će potvrditi da BiH nema nikakvu šansu - poručili su iz SNSD-a.

Crnadak

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da nikada nije podržao nijedne sankcije i da ne podržava ni one usmjerene protiv Milorada Dodika.

- Ne mogu da zamislim nikoga ko se u RS raduje zbog ove situacije, jer je riječ o predsjedniku Republike. Sankcije nisu usmjerene ni protiv RS, ni protiv BiH, već lično protiv Dodika, ali će biti posljedica i za RS i za BiH. Pozivam Dodika da u ovu priču ne uvlači srpski narod, Vladu i Narodnu skupštinu, jer će uvesti RS u izolaciju - rekao je Crnadak i dodao da je sankcije uveo Stejt department, a ne ambasada u Sarajevu i da je Dodikova ideja da američki ambasador u BiH Morin Kormak bude proglašena nepoželjnom osobom nerazumna i pogrešna, te da nije u nadležnosti njegovog resora nego Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana