Удар на демократију и подршка стварању муслиманске државе

Глас Српске
Удар на демократију и подршка стварању муслиманске државе

Бањалука - Владајућа коалиција у Српској оцијенила је јуче да су америчке санкције предсједнику РС Милораду Додику неприхватљив притисак на званичне и изабране носиоце најважнијих функција и изразила наду да им се неће придружити европске земље јер би тиме блокирале пут БиХ ка ЕУ.

Одлука о санкцијама објављена је на интернет страници Канцеларије за контролу имовине странаца америчког Министарства трезора у консултацијама са Стејт департментом. Санкције подразумијевају замрзавање имовине и забрану путовања у САД, а као разлог је наведено кршење Дејтонског споразума и непоштивање одлука Уставног суда БиХ одржавањем референдума о Дану Републике на којем су се становници РС изјаснили да желе да тај празник и даље буде прослављан 9. јануара, иако је Уставни суд БиХ одлучио да је дио Закона о празницима РС који то прописује неуставан. Српска је послије референдума донијела Закон о Дану РС којим је он дефинисан као секуларни празник, с обзиром на то да је Бошњацима сметало што је 9. јануара и крсна слава Свети Стефан.

Санкције су биле једна од главних тема састанка лидера СНСД-а Милорада Додика, ДНС-а Марка Павића и СП-а Петра Ђокића. Први човјек социјалиста је послије састанка коалиције истакао да очекују да европске државе неће прихватити позив САД да уведу санкције Додику јер би то негативно утицало на пут БиХ ка ЕУ.

- Притисак на званичне и изабране носиоце најважнијих функција неће допринијети стабилности и рјешавању кључних питања и проблема у БиХ. Он је штетан за укупне односе у БиХ и само може да покрене даље спорове и развије реторику која ће оптерећивати те односе. У овом случају није ријеч само о Додику као предсједнику политичке странке, већ и о Додику који је предсједник Републике, којег су два пута на изборима директно бирали грађани. Због тога се ове санкције сматрају и санкцијама против РС - казао је Ђокић.

Од нове америчке администрације предвођене Доналдом Трампом, истакао је Ђокић, очекују промјену односа према питањима у БиХ и укидање санкција јер је РС давала немјерљив допринос развоју демократије у БиХ. Ђокић је рекао да је БиХ и даље једина европска земља гдје међународна заједница разним утицајима креира политику и живот.

- То је вријеме које је одавно требало да буде прошлост и ми се за то боримо - изјавио је Ђокић.

Подршку Додику јуче су дали потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић, Марко Видаковић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, који су у заједничком саопштењу за јавност истакли да су санкције апсолутно непримјерене и неприхватљиве.

- Увођење санкција је нескривен и арогантан напад на вољу грађана РС, на демократију коју су по ко зна који пут злоупотријебили на овим просторима, те на основне постулате међународног права и међународних односа који безрезервно и без изузетка забрањују мијешање у унутрашња питања суверених земаља. Они који су донијели овакву одлуку су погрешно информисани од тренутне администрације у Амбасади САД у Сарајеву. Сви чланови СНСД-а санкције доживљавају искључиво као подршку бошњачкој политици у нелегалном и неуставном покушају трансформисања БиХ у унитарну муслиманску државу - навели су челници СНСД-а.

Додали су да је парадоксално да они који су све чинили да у потпуности погазе дејтонско уређење БиХ рушиоцима Дејтонског споразума називају оне који су такво уређење бранили.

- Увођење санкција три дана пред завршетак мандата Барака Обаме треба сагледати у свјетлу потеза који су из тих кабинета направљени у посљедњих неколико дана на глобалном нивоу и свих потеза који су у вези с БиХ повучени од почетка владавине ове гарнитуре у САД - истичу потпредсједници СНСД-а.

Ниједан ниво власти у БиХ, РС и ФБиХ, подвукли су, не смије остати нијем и без реакције на покушај страних држава да једнострано проширују своје надлежности у БиХ.

- На тај начин преузимају улогу органа за спровођење закона у БиХ. То неће донијети добро ниједном од три конститутивна народа, чија будућност треба да буде базирана на унутрашњем договору, поштовању и међусобном разумијевању. Све супротно од тога само ће потврдити да БиХ нема никакву шансу - поручили су из СНСД-а.

Црнадак

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да никада није подржао ниједне санкције и да не подржава ни оне усмјерене против Милорада Додика.

- Не могу да замислим никога ко се у РС радује због ове ситуације, јер је ријеч о предсједнику Републике. Санкције нису усмјерене ни против РС, ни против БиХ, већ лично против Додика, али ће бити посљедица и за РС и за БиХ. Позивам Додика да у ову причу не увлачи српски народ, Владу и Народну скупштину, јер ће увести РС у изолацију - рекао је Црнадак и додао да је санкције увео Стејт департмент, а не амбасада у Сарајеву и да је Додикова идеја да амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак буде проглашена непожељном особом неразумна и погрешна, те да није у надлежности његовог ресора него Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана