Удар на буџет и договор с ММФ-ом и Европом

Жељка Домазет
Удар на буџет и договор с ММФ-ом и Европом

Сарајево - БиХ налази се пред новим проблемом у односима са Међународним монетарним фондом (ММФ) и Европском комисијом с обзиром на то да је извјесно да ће бити усвојене измјене закона које подразумијевају повећање плата полицијским службеницима што би донијело и веће трошкове из буџета и отворило врата расту зарада и војницима.

Саговорник "Гласа Српске" из Министарства финансија и трезора БиХ каже да ће усвајање измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ осим удаљавања од аранжмана са ММФ-ом и реформске агенде отежати и усвајање већ утврђеног глобалног оквира фискалног биланса и политика у БиХ за наредне три године.

- Измјене закона ће несумњиво бити усвојене у Парламенту БиХ. То значи веће плате за полицијске службенике на нивоу БиХ и самим тим захватање додатних десетак милиона КМ из буџета, што је мимо онога што је БиХ обећала ММФ-у у писму намјере за кредитни аранжман и мимо оквирног буџета институција БиХ који је дефинисан глобалним оквиром. Из тога слиједи и повећање коефицијената припадницима Оружаних снага што би значило ново захватање из буџета и то за 15 до 20 милиона КМ - каже наш саговорник.

Истакао је да је усвајање измјена закона у супротности са одлукама Фискалног савјета БиХ.

- Фискални савјет требало би у четвртак разматрати глобални оквир којим је дефинисан оквирни буџет институција БиХ. РС и Министарство финансија и трезора БиХ имају негативан став о повећању плата полицијским службеницима и по свему судећи неће бити усвојен глобални фискални оквир, јер оквирни буџет мора бити поштован - каже наш саговорник и додаје да измјене закона иду ка усвајању уз прећутну сагласност предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића.

Фискални савјет ће разматрати информацију Министарства финансијска и трезора о могућем неиспуњавању обавеза из аранжмана са ММФ-ом у институцијама БиХ с обзиром на предложене измјене закона. Аранжманом са ММФ-ом, за који су власти у БиХ потписале усаглашено писмо намјере, као једна од обавеза предвиђено је и ограничавање укупног фонда за плате и накнаде запослених у институцијама БиХ. Министарство финансија и трезора БиХ у информацији упозорило да је упућивање измјена Закона о платама и накнадама у Парламент у супротности са преузетим обавезама из писма намјере.

- С циљем реализације преузете обавезе, Савјет министара је 29. јуна прошле године усвојио политику о ограничавању потрошње на плате и накнаде у институцијама БиХ. Предложене измјене закона усвојене су у Представничком дому и у првом читању у Дому народа и њихово коначно усвајање може очекивати у наредних мјесец. Ако Дом народа Парламента БиХ усвоји предложени закон биће потребно додатних десет милиона КМ годишње за његово спровођење због чега институције БиХ неће бити у могућности да испоштују преузету обавезу којом се ограничава фонд за плате и накнаде. Усвајање таквог закона могло би да утиче на повећање оквира за финансирање институција БиХ. Захтјеви за повећање коефицијената професионалним војним лицима већ су примљени у Министарству финансија и трезора и постоји могућност покретања процедуре за измјене Закона о платама и накнада у институцијама БиХ и у том дијелу - наведено је у информацији уз подсјећање да обавеза ограничавања фонда за плате и накнаде није преузета само писмом намјере ММФ-у, већ и реформском агендом.

Члан Комисије за финансије и буџет у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић из СНСД-а каже да су предложене измјене у супротности са реформском агендом.

- Реформска агенда нас обавезује да се стриктно придржавамо онога што смо потписали, а потписали смо да нећемо повећавати плате у јавном сектору. Послије пада сета реформских закона о акцизама сада повећавају и плате. БиХ није у стању да испуни не само оно што је обећала, него и оно што је потписала - рекла је Мајкићева оцијенивши да тиме потврђује да је неозбиљан партнер.

ММФ

Шеф Мисије ММФ-а за БиХ Недим Илахи послао је 26. маја упозорење највишим званичницима на нивоу БиХ и у ентитетима у којем је изразио велику забринутост због потенцијалних ефекта измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Упозорио је да је процјена ММФ-а да би то значило издвајање додатних осам до девет милиона КМ у буџету и да би услиједили и захтјеви осталих радника у институцијама, које би било тешко обуздати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана