Udar RS i FBiH na sivu ekonomiju

Željka Domazet
Udar RS i FBiH na sivu ekonomiju

Sarajevo - Vlade RS i FBiH usaglasile su juče na trećoj zajedničkoj sjednici održanoj u Sarajevu 27 mjera za borbu protiv sive ekonomije.

Premijerka RS Željka Cvijanović istakla je poslije sjednice da je važno da entiteti imaju zajednički akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije sa jasnim rokovima i aktivnostima.

- Uputićemo zajedničku inicijativu Savjetu ministara BiH da svi doprinesemo suzbijanju sive ekonomije. Sumirali smo i dosadašnje rezultate i zaključili da pomaka u toj borbi već ima zahvaljujući mjerama koje smo preduzeli i to je vidljivo kroz povećanje novca u budžetima - rekla je Cvijanovićeva i dodala da je na dnevnom redu bilo nekoliko mjera o kojima su raspravljali i ranije dok su usaglašavali reformsku agendu.

Premijer FBiH Fadil Novalić je rekao da razlog što je zajednička sjednica vlada posvećena problemu neformalne ekonomije leži u činjenici da je 25 odsto bruto domaćeg proizvoda u domenu sive ekonomije.

- Nije to glavni problem, jer je siva ekonomija neka vrsta ekonomije i od nje žive ljudi. Međutim, imamo i devijacije. Jedna je što nemamo uplata u javne fondove, a druga što proizvodi proizvedeni u zoni sive ekonomije prave probleme preduzećima koja ne proizvode u sivoj ekonomiji, jer su jeftiniji od onih za koje se plaćaju obaveze i koji legalno posluju - pojasnio je Novalić.

On je rekao da su upravo deformacije u društvu nametnule potrebu da dvije vlade intenzivno rade na toj tački iz reformske agende.

- Ukoliko radimo samo u jednom entitetu, onda se problem, odnosno pogodnost seli u drugi entitet. Danas smo za primjer uzeli pitanje notarskih obrada. Ako je nešto kod notara nesređeno u RS, onda se svi sele u FBiH ili obrnuto. Glavni cilj bio je da sve deformacije eliminišemo - naveo je Novalić i dodao da nikada nije prisustvovao sjednici vlada na kojoj je riješeno toliko tehničkih pitanja i čiji je rezultat toliko prijedloga rješenja i zaključaka.

Dvije vlade su razmatrale i mjere za zaštitu domaće proizvodnje, a Cvijanovićeva je izrazila nadu da će FBiH slijediti RS u zabrani izvoza trupaca kako bi bila pružena podrška drvoprerađivačima.

- Moramo zaštititi domaću proizvodnju i zato smo donijeli odluku o zabrani izvoza trupaca i očekujemo da će se tome pridružiti i Vlada FBiH - kazala je Cvijanovićeva.

Novalić je rekao da će na jednoj od sljedećih sjednica Vlade donijeti uredbu o zabrani izvoza trupaca.

- BiH je prepoznata po obradi drvne mase i u oba entiteta taj segment industrije zapošljava oko 50.000 ljudi. Procjene govore da 70 odsto izvoza odlazi kroz cjepanice, drvnu masu i druge proizvode niskog nivoa obrade. Zabrana izvoza trupaca je prvi korak s obzirom na to da ćemo na taj način zatvoriti mogućnost izvoza sirovine u najnižoj fazi obrade - rekao je Novalić.

Dva premijera su istakla da je postignuta i saglasnost u vezi sa zaštitom domaće poljoprivredne proizvodnje, odnosno da četiri resorna ministarstva upute prijedlog mjera Savjetu ministara BiH.

Vojna imovina

Vlade su razmotrile i problem knjiženja neperspektivne vojne imovine. Željka Cvijanović je kazala da je veoma važno da neperspektivna vojna imovina bude stavljena u funkciju razvoja entiteta.

- Imamo komplekse koji mogu biti iskorišćeni i za poslovne zone, a sada su u fazi mirovanja. Interes RS i FBiH je da od toga napravimo mjesta na kojima će se rađati novi poslovi, a ne da stoji imovina koja nema funkciju - rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana