Ubijali, mučili i progonili Srbe

Goran Maunaga
Ubijali, mučili i progonili Srbe

Sarajevo - Tužilaštvo BiH optužilo je 14 osoba za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nad srpskim civilima počinjene 1992. i 1993. godine na području opštine Konjic.

Riječ je o nekadašnjim pripadnicima Armije RBiH, Teritorijalne odbrane, Hrvatskog vijeća odbrane, MUP-a RBiH i paravojnih formacija.

Optuženima je na teret stavljeno ubistvo više desetina ljudi, mučenje, zlostavljanje, pljačkanje i progon gotovo cjelokupnog civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Konjica.

- Optuženi su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline i postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Optužene terete da su odgovorni za napade i ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, među kojima je bilo djece i starijih, mučenje, zlostavljanje, nečovječno postupanje i nezakonito zatočenje većeg broja Srba iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela i drugih.

- Civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i druge objekte na području Konjica gdje je nastavljeno njihovo mučenje i zlostavljanje. Počinjeni zločini prouzrokovali su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta - navodi Tužilaštvo BiH koje je Sudu BiH proslijedilo optužnicu na potvrđivanje.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su 4. decembra 13 osumnjičenih, a neki od njih su zadržani u pritvoru. Nekoliko dana kasnije uhapšen je i vojni ataše Ambasade BiH u Holandiji Enes Jahić koji se takođe našao u optužnici. On je u ratu bio komandir Specijalne jedinice policije u Konjicu čiji su pripadnici u maju 1992. godine među prvima ušli u Bradinu i vršili zločine. Među optuženima su i ratni zamjenik komandira policijske stanice Konjic Šefik Nikšić, stražar logora "Čelebići" Almir Padalović i komandant diverzantsko-izviđačke jedinice Armije RBiH "Akrepi" Mitko Pirkić.

Prema nepotpunim podacima, na području konjičke opštine u vrijeme na koje se odnosi optužnica ubijeno je više od 160 srpskih civila, a tijela nekih od njih nikada nisu pronađena. Potpuno su opljačkana i do temelja srušena 54 sela u koja se gotovo niko nije vratio. Najmasovniji pojedinačni zločin je počinjen u Bradini gdje je od 25. do 27. maja 1992. ubijeno pedesetak Srba. U seoskoj školi bili su zatvoreni djeca, žene i starci, a muškarci su odvedeni u logore "Musala", "Čelebići" i "Lora" gdje je živote izgubilo još njih 22, dok se za pet još traga. Žene iz Bradine, Donjeg Sela, Glavatičeva, Brđana i drugih sela su silovane.

Slavko Ninković iz Udruženja Konjičana RS, kojem je stradalo 15 članova porodice, kaže da je dobro da je Tužilaštvo BiH poslije 25 godina konačno nešto preduzelo, ali da nema povjerenja u tu instituciju.

- Daj bože da budu osuđeni bar ovi protiv kojih je podignuta optužnica, jer ne vjerujem u Tužilaštvo BiH. Moj stric i strina su zaklani i nisu nađeni ni nakon 25 godina. Ni rođaci koji su pobijeni 1992. godine nisu nađeni, tako da ne vjerujem da će pravda i pravo biti zadovoljeni - kaže Ninković.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da su u ovom slučaju počinjena najteža krivična djela poput ubistava djece, žena i staraca.

- Takva krivična djela zaslužuju najstrožu kaznu i očekujem da sud sudi po pravu i pravdi, a ne po ličnim, nacionalnim ili političkim opredjeljenjima kao što je to bilo u nekim predmetima. Tako će i biti ako se bude sudilo na osnovu izjava svjedoka i materijalnih dokaza. To znam jer sarađujemo sa tužiocem u tom predmetu. Maksimalne kazne su jedini logičan ishod - kaže Kojić.

MUP RS je samo zbog zločina u Bradini tužilaštvima podnio šest izvještaja i njihovih dopuna protiv 18 identifikovanih lica.

Optužnica protiv pripadnika Vojske RS

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu i protiv četiri osobe zbog pomaganja u genocidu. Nekadašnje pripadnike Vojske RS sa područja Vlasenice tereti za prisilno odvajanje i ubistvo najmanje 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanje žena i djevojaka prisilno odvojenih iz konvoja.

Optuženi su bivši komandant Vlaseničke brigade Mile Kosorić, te Borislav Stojšić, Momčilo Tešić i Rajko Drakulić.

Optuženi

Enes Jahić, komandant Specijalne jedinice policije u Konjicu

Šefik Nikšić, zamjenik komandira policijske stanice Konjic

Almir Padalović, stražar u logoru "Čelebići"

Mitko Pirkić, komandant diverzantsko-izviđačke jedinice "Akrepi"

Redžo Balić, pripadnik jedinice "Akrepi"

Sead Jusufbegović, ginekolog

Safaudin Ćosić

Adnan Alikadić

Senadin Ćibo

Muhamed Cakić

Agan Ramić

Ismet Hebibović

Hamed Lukomirak

Esad Ramić

Dokazi Tužilaštva BiH

167 svjedoka

3 stručna vještaka

780 materijalnih dokaza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana