USAID ne zanimaju projekti iz Srpske

Darko Momić
USAID ne zanimaju projekti iz Srpske

Banjaluka - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) zaobilazi Republiku Srpsku i svoja sredstva dodjeljuje po političkoj osnovi, a ne na osnovu predloženih projekata, potpuno favorizujući poslovne subjekte iz Federacije BiH, zbog čega iz Područne privredne komore Banjaluka poručuju da više neće gubiti vrijeme i trošiti kapacitete na pripremu projekata koji se realizuju uz podršku USAID-a.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je ova komora drugi put dobila negativan odgovor od USAID-a vezano za dostavljanje prijedloga projekata u okviru programa “Razvoj radne snage i veći pristup tržištima” (NjHAM), ističući da mu nije jasno kakvi su kriterijumi za izbor projekata.

- Smatramo da naš projektni prijedlog koji se odnosi na jačanje izvoznih i marketinških kapaciteta malih i srednjih preduzeća kroz osnivanje izložbenog prostora u austrijskom gradu Lincu ima ekonomsku opravdanost i održivost jer su naša preduzeća iskazala veliki interes za ovaj projekat. Izložbeni prostor u Lincu za njih predstavlja prozor u svijet i oni su u tome vidjeli veliku šansu za povećanje svojih izvoznih kapaciteta i širenje poslovanja na tržište Evropske unije. Ugledni stručnjaci su pregledali taj naš projekat i ocijenili ga visokom ocjenom, ali, nažalost, nismo uspjeli da zadovoljimo kriterijume USAID-a. Uprkos tome, izložbeni prostor u Lincu bi polovinom maja trebalo da bude svečano otvoren i nadam se da će to uraditi predsjednica ili premijer Srpske - kaže Račić za “Glas Srpske”.

On dodaje da Područna privredna komora Banjaluka ima značajno iskustvo na polju pripreme i implementacije projekata u okviru instrumenata pretpristupne pomoći i ostalih programa podrške, zbog čega ne vidi zašto to nije prepoznao USAID. Račić kaže da je o svemu prije desetak dana pisao i direktoru USAID-a u BiH Piteru Dafiju, u kojem ga je pitao “da li projektni prijedlozi koji stignu iz Republike Srpske ne zadovoljavaju kriterije USAID-a po političkoj osnovi”.

- Na takvo pitanje nas je navela činjenica da je USAID u okviru pomenutog programa “Razvoj radne snage i veći pristup tržištima” organizovao zvaničnu prezentaciju u Mostaru, Zenici, Tešnju, Tuzli i Sarajevu. Zato sam postavio i pitanje “zašto nijedna prezentacija ovog javnog poziva nije planirana u nekom od gradova RS” - kaže Račić.

On kaže da je dobio odgovor u kojem mu je šef USAID-a nemušto naveo da “ne zna zašto nije održana nijedna prezentacija u RS” te da smatra da “njihov radnik koji je zaposlen u kancelariji USAID-a Banjaluci nije imao dobru komunikaciju sa komorom i ostalim organizacijama”.

- Ne vjerujem u to zato što mi imamo odličnu saradnju sa kancelarijom u Banjaluci i sve informacije dobijamo na vrijeme. Uostalom, USAID je tek poslije pisma koje smo im poslali na brzinu organizovao prezentaciju projekta “Razvoj radne snage i veći pristup tržištima” i ona je 4. aprila održana u Banjaluci. Međutim, prezentacija praktično ne znači ništa jer se godinama sredstva neravnopravno dijele i u Srpsku se plasira mnogo manje nego u FBiH. Sve nas upućuje na to da naši projekti nisu dobrodošli i da u narednom periodu ne treba da gubimo vrijeme i svoje kapacitete pripremajući projekte koje bismo kandidovali za podršku USAID-a - zaključuje Račić.

Dodik o USAID-u

 

O aktivnostima USAID-a koje su usmjerene protiv RS u avgustu prošle godine govorio je lider SNSD-a Milorad Dodik. On je tada novinarima pokazao sporazum između Savjeta ministara i USAID-a za koji je ustvrdio da ima skrivene i koruptivne namjere.

- Uspostavljena je nova praksa da Savjet ministara BiH prihvata implementaciju osam miliona dolara posredstvom nevladinih organizacija, a bez saglasnosti entiteta, što predstavlja narušavanje ustavnog poretka - poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana