УИО мора да плати 880.000 КМ за затвор

Горан Маунага
УИО мора да плати 880.000 КМ за затвор

Сарајево - Суд БиХ донио је пресуду којом је уважена тужба Јединице за имлементацију пројекта изградње државног затвора против рјешења Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ којим им је оспорено право на поврат ПДВ-а у износу од 880.636 КМ.

Ријеч је о поврату ПДВ-а од кредита који је Развојна банка Савјета Европе дала за изградњу државног затвора у Војковићима.

У Министарству правде БиХ, којем припада Јединица за имплементацију пројекта изградње државног затвора, кажу да је она још крајем 2015. године искористила право и поднијела тужбу Суду БиХ против рјешења УИО.

- Суд БиХ је донио пресуду којом је уважена тужба и рјешење којим је оспорено право на поврат ПДВ-а поништено. Предмет је враћен УИО на поновни поступак и сада очекујемо да добијемо тај новац - кажу у Министарству правде.

Додају да се Јединица за имлементацију пројекта изградње државног затвора 2012. године обратила УИО молбом за изјашњење о основу права на поврат ПДВ-а уз коју је доставила и оквирни финансијски споразум између Министарства финансија и трезора и Развојне банке Савјета Европе као кредитора и администратора донаторских средстава.

- Тада је од УИО добијено позитивно мишљење да пројекат подлијеже праву на поврат ПДВ-а. Али, већ код првог захтјева за поврат добијен је негативан одговор с нагласком да је неопходно сачинити амандман на оквирни финансијски споразум, што је изискивало ангажман Министарства правде, Министарства финансија и трезора и Развојне банке Савјета Европе. Након дуготрајне законске процедуре амандман је донесен, али је за УИО остало нејасно од када се примјењује. Ни дуготрајна преписка између УИО и Министарства финансија и трезора није резултовала јасним ставом - кажу у Министарству правде.

Због свега тога Јединица за имплементацију пројекта изградње државног затвора је крајем 2015. године искористила право и поднијела тужбу Суду БиХ против тог рјешења УИО.

У Министарству финансија и трезора БиХ кажу да су спровели све активности како би био испоштован кредитни споразум са Развојном банком Савјета Европе у пројекту изградње државног затвора.

- Поврат ПДВ-а је у надлежности УИО, а ово министарство је било укључено у дијелу који се тиче тумачења међународног уговора и процедура усвајања амандмана на уговор како би били превазиђени проблеми који су довели до застоја у реализацији пројеката - рекли су у Министарству финансија и трезора.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић каже да су коначне одлуке суда обавезујуће и да ће у УИО поступити на основу судске одлуке. Он је истакао да је у поступку контроле код поменутог обвезника утврђена накнадна обавеза у смислу оспоравања права на поврат ПДВ-а.

- Обвезник у сваком поступку контроле има право да поднесе жалбу, што је у овом случају и урађено. У другостепеном поступку УИО је одбио жалбу пореског обвезника, сматрајући исправним став пореских инспектора. На такво рјешење УИО покренут је управни спор у Суду БиХ који је поништио рјешење УИО - рекао је Ковачевић.

Захтјев за поврат ПДВ-а на основу осталих фактура Јединице за имплементацију пројекта изградње државног затвора које су се односиле на прошлу годину предат је крајем 2016. и почетком 2017. године. УИО је ове године почео издавати рјешења којим се одобрава поврат ПДВ-а плаћеног у 2016. години.

Проблеми

Изградња затвора коштала је око 40 милиона евра, а новац је обезбијеђен из кредита и донација. Камен темељац положен је још 2006. године, а изградњу објекта стално су пратили проблеми, почевши од повећавања цијене изградње до пролонгирања рокова за завршетак затвора.

Најновији се појавио недавно, јер је општина Источна Илиџа само мјесец прије техничког пријема зграде донијела одлуку којом је повећала накнаду за тај поступак за више од десет пута. То би могло пролонгирати и технички пријем новосаграђеног објекта и почетак рада затвора, с обзиром на то да додатни новац за те намјене није предвиђен пројектом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана