UIO mora da isplati RS 15 miliona maraka

Marina Čigoja
UIO mora da isplati RS 15 miliona maraka

Banjaluka - Vlada RS dobila je spor težak više od 15 miliona KM protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji je pokrenula zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Tužbom, koju je 2011. godine podnijela protiv UIO, Vlada je tražila nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

Iz Pravobranilaštva RS juče je saopšteno da je presudom Suda BiH od 7. maja ove godine usvojena revizija kojom je UIO obavezan da Srpskoj isplati 15 miliona KM sa zakonskim kamatama počev od 18. novembra 2013. godine do dana isplate. UIO je obavezan i da nadoknadi troškove parničnog postupka od 6.000 KM u roku od 30 dana od prijema presude.

Zamjenik pravobranioca RS sa sjedištem u Istočnom Sarajevu Slađana Kosmajac je istakla da je tužba podnesena zbog toga što je RS oštećena prilikom raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, jer je novac koji je trebalo da bude prebačen u budžet Srpske završio u kasi FBiH.

- UIO je tokom postupka isplatio glavni dug od 52,97 miliona KM, zbog čega je RS povukla tužbu za taj dug, ali je ostala tužba za zatezne kamate. Do vraćanja tog duga RS je trpjela štetu, jer je nezakonito i neosnovano ostala bez svog novca. Zbog toga je nastavljen postupak pred sudom, u kojem je RS tražila plaćanje zakonskih zateznih kamata, koje iznose 15 miliona KM i koji je RS na kraju dobila - kazala je Kosmajac i dodala da je i prvostepena i drugostepena presuda bila nepovoljna za RS, ali da je revizijsko odjeljenje Suda BiH usvojilo reviziju i preinačilo te presude.

- Naš zahtjev je u cijelosti prihvaćen kao osnovan i ova presuda je pravosnažna i izvršna - naglasila je ona.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević je rekao da još nisu dobili presudu i da će kada je dobiju razmotriti poteze koje će povući.

- U svakom slučaju, UIO u budžetu nema novac kojim bi isplatio iznos naveden u presudi - kazao je Kovačević.

U UIO su ranije tvrdili da oni nisu mogli da utiču da odlučivanje o raspodjeli prihoda, s obzirom na to da se ona vrši po koeficijentima koje utvrđuje Upravni odbor, a da oni samo sprovode tu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana