UDIK: Skup u Sarajevu bio regularno prijavljen

Glas Srpske
UDIK: Skup u Sarajevu bio regularno prijavljen

Sarajevo - Koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije /UDIK/ Edvin Kanka Čudić rekao je Srni da je MUP-u Kantona Sarajevo regularno bio prijavljen skup najavljen za sutra ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu, povodom obilježavanja 20 godina od stradanja Srba u vojnoj operaciji "Oluja".

"Tražili su nam dokumentaciju i saglasnost od BBI centra i Opštine Centar, što nije potrebno jer površina ispred BBI centra je javna površina, a Opština nema nadležnost u vezi ovakvih skupova", pojasnio je Čudić.

Prema njegovim riječima, skup je prijavljen pet dana ranije i to nije bilo protivno propisima.

Iz UDIK-a navode da je skup imao za cilj odavanje pošte nastradalima u "Oluji", te podsjećanje javnosti na zločine hrvatske vojske prema srpskom civilnom stanovništvu koje Hrvatska sa ponosom slavi.

U MUP-u Kantona rečeno je Srni da je taj skup zabranjen zbog neblagovremenog i neurednog prijavljivanja.

"Prva Policijska uprava donijela je odluku o zabrani skupa 31. jula zbog neblagovremenog i neurednog prijavljivanja, koje nije bilo u skladu sa zakonom", rekao je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Akcija Hrvatske vojske i policije pod nazivom "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine tokom koje je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Akcija "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgust 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana