УДИК: Скуп у Сарајеву био регуларно пријављен

Глас Српске
УДИК: Скуп у Сарајеву био регуларно пријављен

Сарајево - Координатор Удружења за друштвена истраживања и комуникације /УДИК/ Едвин Канка Чудић рекао је Срни да је МУП-у Кантона Сарајево регуларно био пријављен скуп најављен за сутра испред зграде Амбасаде Хрватске у Сарајеву, поводом обиљежавања 20 година од страдања Срба у војној операцији "Олуја".

"Тражили су нам документацију и сагласност од ББИ центра и Општине Центар, што није потребно јер површина испред ББИ центра је јавна површина, а Општина нема надлежност у вези оваквих скупова", појаснио је Чудић.

Према његовим ријечима, скуп је пријављен пет дана раније и то није било противно прописима.

Из УДИК-а наводе да је скуп имао за циљ одавање поште настрадалима у "Олуји", те подсјећање јавности на злочине хрватске војске према српском цивилном становништву које Хрватска са поносом слави.

У МУП-у Кантона речено је Срни да је тај скуп забрањен због неблаговременог и неуредног пријављивања.

"Прва Полицијска управа донијела је одлуку о забрани скупа 31. јула због неблаговременог и неуредног пријављивања, које није било у складу са законом", рекао је портпарол МУП-а Кантона Сарајево Ирфан Нефић.

Акција Хрватске војске и полиције под називом "Олуја" почела је 4. августа 1995. године током које је убијено и нестало 2.000 Срба, док је 250.000 протјерано са својих огњишта.

Акција "Олуја" представља највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, јер никада у историји Европе за тако кратко вријеме, од 4. до 7. август 1995. године, није протјеран тако велики број људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана