U zatvoru samo 11 od 23 osuđena ratnika

G. M.
U zatvoru samo 11 od 23 osuđena ratnika

Sarajevo - Od 23 osobe koje su zbog odlaska na strana ratišta i pridruživanje formacijama terorističke organizacije Islamska država osuđene na ukupno 50 godina zatvora, 11 se nalazi na izdržavanju kazni, rekli su "Glasu Srpske" u Sudu BiH.

Tim je Sud BiH potvrdio pisanje "Glasa" da se u zatvoru nalazi manje od polovine osuđenih za terorizam.

Portparol Suda BiH Aida Delić-Volaš je, odgovarajući na pitanje šta je sa teroristima kojima su izrečene pravosnažne zatvorske kazne, pojasnila da su tri osobe već izdržale izrečene kazne zatvora.

- Jednom osuđenom kazna zatvora zamijenjena je novčanom kaznom koju je on platio. Pet lica je u postupku upućivanja na izdržavanje izrečene kazne zatvora - rekla je Delić-Volaš, ali nije odgovorila na pitanje gdje se nalaze još tri pravosnažno osuđena pripadnika Islamske države.

Bezbjednjaci upozoravaju da su kazne za krivična djela u vezi sa odlaskom na strana ratišta i pridruživanjem terorističkim formacijama preblage i da je problem i što Sud BiH ne upućuje osuđene na izdržavanje kazne odmah nakon što je presuda postala pravosnažna. Zbog toga su na slobodi šestorica od sedmorice osuđenih iz slučaja "Enes Mešić i ostali" kojima je presuda izrečena još 7. aprila. Mešić je takođe bio na slobodi, ali je uhapšen prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice i ponovnog odlaska na sirijsko ratište i tek tada je upućen na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana