U zatvorima ljekara ni za lijeka

Vedrana Kulaga
U zatvorima ljekara ni za lijeka

Banjaluka - Zatvorenici u kazneno-popravnim zavodima širom BiH imali su lani brojne primjedbe na uslove u tim ustanovama zbog čega su, češće nego godinu ranije, tražili pomoć od ombudsmana za ljudska prava koji su ocijenili da uslovi na pojedinim zatvorskim adresama moraju da budu bolji.

Presjek stanja u zatvorima dat je u godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2018. godinu iz kojeg je vidljivo da su im lani stigle 144 žalbe osuđenika što je za 6,6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše podnesaka se odnosilo na korišćenje vanzavodskih pogodnosti, ostvarivanje adekvatne zdravstvene zaštite, uslove smještaja i tretmana te ostvarivanje prava na premještaj u drugu ustanovu.

Među zatvorenicima koji su se obratili ombudsmanima je i osuđenik koji kaznu služi u Tuzli, a koji se požalio na zdravstvenu zaštitu. Provjerama je utvrđeno da se od dolaska u zavod, odnosno od septembra 2015. godine, u  ambulantu javio 43 puta, da je obavio određeni broj specijalističkih pregleda u tuzlanskom Domu zdravlja, da ga je nekoliko puta pregledao zavodski ljekar te da je povremeno boravio u zavodskom stacionaru koji je napustio na lični zahtjev.

-  Uz odgovor dostavljena je i kopija zapisnika o inspekcijskom nadzoru Federalne uprave za inspekcijske poslove u kojem je potvrđeno da mu nije uskraćeno pravo na dostupnost zdravstvene zaštite. Uzimajući u obzir utvrđene činjenice ombudsmani nisu utvrditi povredu prava ovog lica na adekvatnu zdravstvenu zaštitu - navedeno je u izvještaju. 

U posjete su Ombudsmani i saradnici najčešće odlazili nenajavljeno, a na osnovu žalbi lica lišenih slobode ili na vlastitu inicijativu. Uprkos navedenim standardima Ombudsmani su konstatovali da u tim ustanovama nije uspostavljena zdravstvena zaštita u punom obimu jer sve ustanove još nemaju barem jednog zaposlenog ljekara opšte prakse na ugovor na neodređeno vrijeme kako je propisano Evropskim zatvorskim pravima.

U Srpskoj stalno zaposlenog ljekara imaju zatvori u Banjaluci, Foči i Istočnom Sarajevu, dok u Doboju, Bijeljini i Trebinju angažuju doktora medicine po osnovu ugovora o povremenim poslovima. U FBiH stalno zaposlenog ljekara imaju zavodi u Zenici, Tuzli i Sarajevu, a u Mostaru, Orašju, Bihaću i Busovači imaju potpisane ugovore o djelu s doktorima iz najbližih zdravstvenih ustanova.

Generalna ocjena ombudsmana je da su uslovi smještaja u zatvorima u BiH u značajnoj mjeri poboljšani u odnosu na ranije godine, ali su podvukli i na problem koji je stalno prisutan u sistemu izvršenja krivičnih sankcija u BiH zbog različitih zakona što dovodi do nejednakog tretmana osuđenih u zavisnosti od toga koji sud ih je osudio i u kojem dijelu BiH.

Ovlašćenja

Ombudsmani su lani izmijenili Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u toj instituciji. Dotadašnje Odjeljenje za zaštitu prava pritvorenika/zatvorenika postalo je Odjeljenje za praćenje ostvarivanja prava lica lišenih slobode te su mu na taj način proširena ovlašćenja.

- Njihova nadležnost je da razmatraju žalbe i pokreću istražni postupak u svim predmetima koji se odnose na eventualnu povredu prava i sloboda lica lišenih slobode, bez obzira na to da li su smješteni u kazneno-popravnu ustanovu ili neku drugu u kojoj im je ograničena sloboda kretanja – kažu u Ombudsmanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana