U zakonima nema mjesta za popis iz 1991. godine

Vedrana Kulaga
U zakonima nema mjesta za popis iz 1991. godine

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je juče da nije potpisao ukaz o proglašenju zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS zbog kojeg je podignuta velika prašina najviše zbog toga što je njime propisano da struktura policijskih službenika u MUP-u RS treba da bude u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine.

Zakon je vraćen u Narodnu skupštinu RS kako bi poslanici ponovo odlučivali o njemu. Problem je nastao početkom februara kada je zakon usaglašen na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS. Tada je prihvaćeno pet amandmana Kluba Bošnjaka, koji je prvobitno stavio veto na zakon tvrdeći da ugrožava vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Dodik je naglasio da je zakon o policiji i unutrašnjim poslovima vratio zbog zahtjeva Bošnjaka da u sve, pa i u ovaj zakon, bude ugrađena odredba koja se odnosi na popis iz 1991. godine. Istakao je da to ne može biti riješeno na taj način, jer nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- Ni u koji zakon ne mogu ući političke floskule i težnje bošnjačke strane. Ovo je dobra prilika da se vidi u kojim zakonima postoji odredba o popisu iz 1991. godine - istakao je Dodik.

Procedura predviđa da Narodna skupština ponovo glasa o zakonu koji im je vratio predsjednik RS. Ako bude usvojen u tekstu koji je osporio predsjednik, onda on automatski ide na objavu.

Dodik je najavio da će formirati savjetodavnu grupu koja će razraditi model kako da sporni popis iz 1991. godine bude izbačen iz Ustava i da će zatražiti od Vlade da i iz drugih zakona bude eliminisana ta odredba.

- Zato ću formirati savjetodavno-pravnu grupu da me savjetuje kako prevazići takvu vrstu priče i blokadu od strane Bošnjaka i uraditi novi tekst Ustava u kome će biti izbačene odredbe o 1991. godini i neke druge. Prema Dejtonskom sporazumu, RS nema potrebu, niti je obavezana da ima Vijeće naroda kao što je to nametnuto odlukama visokog predstavnika i mi ćemo razgovarati u narednim mjesecima o tome na koji način uraditi novi tekst Ustava. Važno je da RS iščisti svoje zakonodavstvo od političkih ultimatuma koji su došli iz bošnjačkog političkog bloka. Za to je potreban konsenzus i mi ćemo ga tražiti - rekao je Dodik navodeći da se mora postaviti i pitanje šta je sa popisom koji je održan 2013. godine i zašto još nisu objavljeni podaci.

Dodikovu odluku da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji i unutrašnjim poslovima pozdravila je Izvorna SDS. Zakon je bio i tema sjednice Predsjedništva Saveza za promjene. Lider NDP-a i član Predsjedništva Saveza za promjene Dragan Čavić pozvao je Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona ocijenivši da bi stavljanje potpisa predstavljalo izdaju srpskih interesa, jer bi Srbi postali manjina u MUP-u RS.

- Prihvatanje amandmana na zakon o policiji i unutrašnjim poslovima od strane vladajuće koalicije predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa - kazao je Čavić.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović bio je razočaran odlukom predsjednika RS.

- Bošnjaci poslije ovakvog ponašanja predsjednika RS još samo mogu očekivati uskraćivanje vazduha, hrane i vode u tom entitetu. Mi smo od Dodika tražili samo da poštuje Ustav RS, jer ga mi poštujemo. Možda postoji neki Ustav za koji mi ne znamo. Meni je ovdje teško palo što je opozicija ovakva. Ona je sama rekla o sebi i šta misli o Bošnjacima - rekao je Hadžiomerović.

Banka Srpske

Milorad Dodik je izjavio da će Banka Srpske opstati i da depoziti u njoj neće biti izgubljeni.

- Ako ne riješimo problem dokapitalizacije sa domaćim ili stranim ulagačem, onda imamo drugu, pa čak i treću varijantu, ali nijedna ne podrazumijeva likvidaciju banke ili gubitak depozita. O dokapitalizaciji se još pregovara, dok druge dvije opcije podrazumijevaju rekonstruisanje banke, što nije lak posao i podrazumijeva mnogo usaglašavanja - naglasio je Dodik i dodao da niko ne bježi od toga da se ispitaju svi problemi u prošlosti banke i da je direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac odličan direktor.

Referendum

Savez za promjene pozvao je Milorada Dodika da ne koči objavljivanje odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u "Službenom glasniku RS" navodeći da neće podržati nijedan drugi referendum dok taj ne bude sproveden.

- Dodik je kočničar objavljivanja odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u "Službenom glasniku" - rekao je šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica.

Dodik je odgovorio da su u potrazi za konsenzusom o referendumu i da ga raduje to što čuje da opozicija sada insistira na tome da odluka o referendumu bude objavljena.

- Moraću da obavim dodatno anketiranje da vidim da li je to istinska podrška odluci o referendumu, a to znači da bi ponovo trebalo da se vratimo u Skupštinu i donesemo odluku o održavanju referenduma. Bez konsenzusa nije moguće održati referendum - naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana