У законима нема мјеста за попис из 1991. године

Ведрана Кулага
У законима нема мјеста за попис из 1991. године

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик изјавио је јуче да није потписао указ о проглашењу закона о полицији и унутрашњим пословима РС због којег је подигнута велика прашина највише због тога што је њиме прописано да структура полицијских службеника у МУП-у РС треба да буде у складу са пописом становништва из 1991. године.

Закон је враћен у Народну скупштину РС како би посланици поново одлучивали о њему. Проблем је настао почетком фебруара када је закон усаглашен на сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа РС. Тада је прихваћено пет амандмана Клуба Бошњака, који је првобитно ставио вето на закон тврдећи да угрожава витални национални интерес бошњачког народа.

Додик је нагласио да је закон о полицији и унутрашњим пословима вратио због захтјева Бошњака да у све, па и у овај закон, буде уграђена одредба која се односи на попис из 1991. године. Истакао је да то не може бити ријешено на тај начин, јер није у складу са Дејтонским споразумом.

- Ни у који закон не могу ући политичке флоскуле и тежње бошњачке стране. Ово је добра прилика да се види у којим законима постоји одредба о попису из 1991. године - истакао је Додик.

Процедура предвиђа да Народна скупштина поново гласа о закону који им је вратио предсједник РС. Ако буде усвојен у тексту који је оспорио предсједник, онда он аутоматски иде на објаву.

Додик је најавио да ће формирати савјетодавну групу која ће разрадити модел како да спорни попис из 1991. године буде избачен из Устава и да ће затражити од Владе да и из других закона буде елиминисана та одредба.

- Зато ћу формирати савјетодавно-правну групу да ме савјетује како превазићи такву врсту приче и блокаду од стране Бошњака и урадити нови текст Устава у коме ће бити избачене одредбе о 1991. години и неке друге. Према Дејтонском споразуму, РС нема потребу, нити је обавезана да има Вијеће народа као што је то наметнуто одлукама високог представника и ми ћемо разговарати у наредним мјесецима о томе на који начин урадити нови текст Устава. Важно је да РС ишчисти своје законодавство од политичких ултиматума који су дошли из бошњачког политичког блока. За то је потребан консензус и ми ћемо га тражити - рекао је Додик наводећи да се мора поставити и питање шта је са пописом који је одржан 2013. године и зашто још нису објављени подаци.

Додикову одлуку да не потпише указ о проглашењу закона о полицији и унутрашњим пословима поздравила је Изворна СДС. Закон је био и тема сједнице Предсједништва Савеза за промјене. Лидер НДП-а и члан Предсједништва Савеза за промјене Драган Чавић позвао је Додика да не потпише указ о проглашењу закона оцијенивши да би стављање потписа представљало издају српских интереса, јер би Срби постали мањина у МУП-у РС.

- Прихватање амандмана на закон о полицији и унутрашњим пословима од стране владајуће коалиције представља издају српских националних интереса - казао је Чавић.

Предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Мујо Хаџиомеровић био је разочаран одлуком предсједника РС.

- Бошњаци послије оваквог понашања предсједника РС још само могу очекивати ускраћивање ваздуха, хране и воде у том ентитету. Ми смо од Додика тражили само да поштује Устав РС, јер га ми поштујемо. Можда постоји неки Устав за који ми не знамо. Мени је овдје тешко пало што је опозиција оваква. Она је сама рекла о себи и шта мисли о Бошњацима - рекао је Хаџиомеровић.

Банка Српске

Милорад Додик је изјавио да ће Банка Српске опстати и да депозити у њој неће бити изгубљени.

- Ако не ријешимо проблем докапитализације са домаћим или страним улагачем, онда имамо другу, па чак и трећу варијанту, али ниједна не подразумијева ликвидацију банке или губитак депозита. О докапитализацији се још преговара, док друге двије опције подразумијевају реконструисање банке, што није лак посао и подразумијева много усаглашавања - нагласио је Додик и додао да нико не бјежи од тога да се испитају сви проблеми у прошлости банке и да је директор Агенције за банкарство РС Славица Ињац одличан директор.

Референдум

Савез за промјене позвао је Милорада Додика да не кочи објављивање одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ у "Службеном гласнику РС" наводећи да неће подржати ниједан други референдум док тај не буде спроведен.

- Додик је кочничар објављивања одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ у "Службеном гласнику" - рекао је шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС Вукота Говедарица.

Додик је одговорио да су у потрази за консензусом о референдуму и да га радује то што чује да опозиција сада инсистира на томе да одлука о референдуму буде објављена.

- Мораћу да обавим додатно анкетирање да видим да ли је то истинска подршка одлуци о референдуму, а то значи да би поново требало да се вратимо у Скупштину и донесемо одлуку о одржавању референдума. Без консензуса није могуће одржати референдум - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана