У возу за пензију 125 жељезничара

Маријана Миљић
У возу за пензију 125 жељезничара

Бањалука - "Жељезнице РС" пензионисаће у овој години још 125 радника у склопу процеса реструктурирања чији је један од најважнијих сегмената смањење броја запослених.

 

"Жељезнице" су већ направиле списак радника који у овој години испуњавају услове за пензионисање у складу са одредбама Закона о жељезницама РС.

- На основу тог закона у пензију ће бити послато додатних 125 радника. За пензионисање запослених за идуће двије године још нису ажурирани спискови, јер ћемо тек на крају 2018. године имати тачне податке - казали су у "Жељезницама".

У складу са Законом о жељезницама РС прошле године су услове за престанак радног односа, односно одлазак у пензију стекла 232 радника.

- Влада РС нам је обезбиједила позајмицу од 3,8 милиона КМ коју смо утрошили за збрињавање радника којима је радни однос престао у 2017. години. Очекујемо и даљу подршку у овом погледу - казали су у "Жељезницама РС".

Влада је почетком октобра прошле године усвојила измјене Закона о жељезницама чиме је омогућено да радници који испуњавају услове за пензију, односно имају 40 година стажа и 57 година и четири мјесеца живота буду пензионисани.

У синдикатима "Жељезница РС" истичу да је боља опција да радници који испуњавају услове буду упућени у пензију, него отпуштање млађег кадра.

- То је прихватљивије и логичније него да иду млади људи који на крају морају напуштати земљу и одлазити у иностранство да би зарадили новац за живот. Свакако су се појавили и многи проблеми код пензионисаних радника који су значајан дио радног вијека провели у Словенији и Хрватској. Поред тога, поједини су рачунали да ће дуже радити и самим тим ријешити и неке егзистенцијалне проблеме - казао је предсједник Синдиката жељезничара РС Милијан Марковић.

Планом реструктурирања "Жељезница" предвиђено је смањење броја запослених за око 1.000 до краја 2021. године. Ово предузеће тренутно има око 3.000 радника и са тим бројем и тренутним обимом пословања не може обезбиједити рентабилност.

Кредит

Савјет министара БиХ утврдио је јуче приједлог споразума о кредиту између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за реструктурирање "Жељезница РС" вриједан 51,3 милиона евра. Рок отплате кредита је 32 године, укључујући седмогодишњи грејс период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана