У уторак потврђивање Владе и буџет Федерације БиХ

Срна
У уторак потврђивање Владе и буџет Федерације БиХ

Сарајево - Представнички дом Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ одржаће у уторак, 31. марта, двије сједнице, прву на чијем ће дневном реду бити потврђивање одлуке о именовању ентитетске Владе и другу на којој би по хитном поступку био разматран овогодишњи федерални буџет, изјавио је Срни предсједавајући Представничког дома ФБиХ Един Мушић.

Према његовим ријечима, очекује се да сутра предсједник и потпредсједници ФБиХ донесу нову одлуку о именовању федералне Владе и да је упуте у Парламент на потврђивање.

"У новој одлуци кандидата ДФ-а за потпредсједника Владе Федерације Милана Мандиловића, који се изјаснио као припадник осталих требало би да замијени Александар Реметић, такође из ДФ-а, који се изјаснио као Србин", прецизирао је Мушић и додао да би Мандиловић остао кандидат за министра.

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара раније је оцијенио позитивним одлуку ДФ-а да Мандиловића на мјесту потпредсједника федералне Владе замијени Реметић и за федералне медије најавио да ће измијењена одлука о именовању Владе бити упућена парламенту на потврђивање.

Када је ријеч о формирању Савјета министара БиХ, Мушић је навео да се очекује да сутра буде окончана провјера кандидата за министре и замјенике министара коју проводи Агенција за истраге и заштиту /Сипа/, чиме би се стекли услови и за именовања, пошто је Централна изборна комисија завршила свој дио провјере.

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић прошле седмице изразио је очекивање да би Савјет министара БиХ и Влада ФБиХ могли бити формирани исти дан, и то 31. марта.

До застоја у именовању нове Владе Федерације, која је требало да буде именована 19. марта, дошло је јер се испоставило да њена национална структура није била у складу са Уставом ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана