У уторак отварање понуда за мост код Градишке

nezavisne.com
У уторак отварање понуда за мост код Градишке

Бањалука, Загреб, Сарајево - Отварање понуда за изградњу моста који би требало да споји аутопут Бањалука - Градишка с аутопутем Загреб - Београд биће у уторак у “Хрватским цестама” у Загребу, потврђено је “Независним”.

Према ријечима Игора Пејића, секретара Министарства транспорта и комуникација БиХ, више неће бити одгађања отварања понуда, подсјећајући да је на захтјев понуђача дошло до два одгађања.

“Први пут смо морали одгодити јер су била 164 додатна питања, а други пут јер је било 20 додатних питања. Ова питања, наравно, нисмо могли спријечити јер извођачи имају право тражити сва додатна појашњења која су њима битна. До понедјељка нису достављена нова питања, тако да сада коначно можемо ићи у отварање понуда”, рекао је он.

Додао је да захтјеви појединих извођача за нова одгађања нису били довољно образложени, због чега су одбачени.

Када је ријеч о надзору, Пејић је рекао да ће се, према међународном уговору, за тај дио посла обавезати бх. страна, која ће расписати и тендер и изабрати правно лице које ће обавити тај посао.

Прије двадесетак дана, како је нагласио, на сајту Министарства је објављен јавни позив за изражавање интереса, а овај дио посла ће, како је нагласио, уз Министарство обавити и “Аутопутеви РС”, као партнер на реализацији овог пројекта.

У “Аутопутевима РС” истичу да је тендер за надзор радова расписан и да остаје отворен до половине јануара наредне године.

Што се тиче самог тендера за извођење радова, истичу да поступак воде “Хрватске цесте” те да је то питање, у овој фази, за хрватску страну.

“Оно што ми с наше стране очекујемо је да до крајњег рока пристигне што више квалитетних понуда, како бисмо изабрали најквалитетнијег извођача”, нагласили су у “Аутопутевима”.

Иако још нема званичних информација, сазнајемо да су међу понуђачима домаће, регионалне, европске и кинеске фирме.

Подсјећања ради, БиХ, односно РС, обезбиједила је половину од укупно 30 милиона евра за изградњу моста, а Хрватској ће бити потребно још неколико десетина милиона евра како би мост био прикључен на аутопут Загреб - Београд

Говорећи о мосту преко Саве на Свилају, Пејић је рекао да је у сриједу одржан састанак с представницима “Хрватских цеста” и надзорних органа, те да је констатовано да ће привремени гранични прелаз бити у функцији најкасније до средине јануара. Додао је да је, иако је рок до краја маја, засад тешко предвидјети тачно вријеме завршетка, а да је досад завршено око 73 одсто свих радова.

“Много ће зависити од временских прилика. Прије десетак дана имали смо поплављено градилиште и урушене насипе, па смо морали санирати штету. Временски услови су одиста били лоши, али ми ћемо настојати испоштовати све рокове”, рекао је он.

Нагласио је да је јуче почела с радом највећа дизалица икад ангажована у БиХ, носивости око 650 тона, и да је почело постављање масивних челичних конструкција укупне масе 5.400 тона, које ће повезати досад изграђене елементе на обје обале.

Додао је да ће ускоро бити монтирана слична дизалица с хрватске стране моста, те да је у току њено растављање и допремање из Македоније, а да ће за ту сврху бити ангажовано педесетак камиона, како би сви дијелови били допремљени на градилиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана