Akcija Gibraltar: Do sada uhapšeno sedam lica

Agencije
Akcija Gibraltar: Do sada uhapšeno sedam lica

Istočno Sarajevo - Sedam lica do sada je uhapšeno u akciji "Gibraltar", a iz Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ navode da su članovi organizovane kriminalne grupe koji su pod istragom stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona evra.

Službenici SIPA-e rano jutros započeli su ovu operativnu akcije na području Sarajeva, Banjaluke, Posušja, Mostara i Gruda, postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

Do sada je uhapšeno sedam lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima iz oblasti kriminala i korupcije, i to falsifikovanje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, poreska utaja, carinska prevara, te krivično djelo davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi i druga krivična djela.

Portparol SIPA-e Kristina Jozić rekla je novinarima da je istražnim aktivnostima utvrđeno da su članovi organizovane kriminalne grupe nezakonitim radnjama, na osnovu falsifikovanih ili štetnih ugovora i faktura, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona evra.

"Ova sredstva izvučena su na račune kompanija u inostranstvu, dio novca zadržan je na računima of-šor kompanija, dok je jedan dio prebačen na račune osumnjičenih lica u inostranstvu, gdje je korišten za kupovinu skupocjene imovine", navela je Jozićeva.

Ona je istakla da su još u toku pretresi na 16 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku.

"Pripadnici SIPA-e preduzimaju sve potrebne operativno-taktičke mjere i radnje s ciljem lociranja i pronalaženja preostalih osumnjičenih u ovom predmetu", rekla je Jozićeva.

Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"U okviru rada na ovom predmetu, SIPA je ostvarila usku međunarodnu saradnju sa većim brojem zemalja, u čemu prednjače Slovenija, Hrvatska, Austrija i Srbija", navela je Jozićeva.

Uhapšene osobe biće privedene u službene prostorije SIPA u Istočnom Sarajevu, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Tužilaštvo BiH je jutros saopštilo da je akcija SIPA-e usmjerna protiv devet osumnjičenih za organizovani kriminal i da je riječ o Nevenu Kulenoviću, Belmi Kulenović, Sanjinu Kulenoviću, Lajli Torlak, Darku Aleksiću, Ejubu Kučuku, Senadu Zaimoviću, Stipi Prlići i Zoranu Bakuli.

Jozićeva na pres-konferenciji nije saopštila imena ni osumnjičenih, niti uhapešnih, ali je "Dnevni avaz" objavio da u akciji "Gibraltar" nisu uhapšeni Ejub Kučuk i Senad Zaimović, jer nisu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana