U svijet otišla pozitivna slika o BiH

Ž. D.
U svijet otišla pozitivna slika o BiH

Sarajevo - Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu imao je veliki značaj za BiH, a sa ovog skupa u svijet je poslata pozitivna slika o zemlji.

Poručili su ovo predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu Mirko Šarović, istakavši da će BiH po glavi stanovnika imati najveće ulaganje EBRD-a na prostoru zapadnog Balkana.

Zvizdić je istakao da je poslije segmenta političke stabilnosti i bezbjednosti, za BiH najvažnija ekonomija i stavljanje ljudskih i prirodnih potencijala u funkciju ekonomskog razvoja, što je i preduslov za otvaranje novih radnih mjesta putem privlačenja direktnih stranih investicija.

On smatra da je veoma dobra ideja da u regionu bude uspostavljeno slobodno tržište radne snage, posebno za mlade, što znači međusobno priznavanje diploma i pratećih sertifikata.

Šarović je istakao da je važno što je iz Sarajeva potekla inicijativa o “balkanskom Šengenu”.

- Neophodna je izgradnja balkanske mreže puteva, međusobno priznavanje diploma i da se u ovim zemljama putuje sa ličnom kartom. Uvjeren sam da će ta ideja zaživjeti - rekao je Šarović. 

Premijer RS Radovan Višković rekao je za “Glas Srpske” da je sastanak Odbora guvernera EBRD-a u BiH izuzetno važan za Republiku Srpsku.

- Uspjeli smo da ispregovaramo dodatnih 210 miliona evra za nastavak izgradnje zaobilaznice oko Doboja na koridoru 5C, a kandidovali smo i neke projekte iz energetske sfere, obnovljivih izbora i nadamo se da ćemo u 2019. godini imati rekordna ulaganja - rekao je Višković dodavši da neformiranje Savjeta ministara “značajno smeta” dolasku investicija.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je za “Glas Srpske” da EBRD svojim prisustvom čini značajnu komponentu razvoja BiH.

- Ovdje su se okupili i lideri zapadnog Balkana i sve to pokazuje da ipak idemo putem integracija u EU, putem rasta ekonomije - rekao je Novalić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana