U srijedu o informaciji Republičkog centra o ratnim sudijama

Srna
U srijedu o informaciji Republičkog centra o ratnim sudijama

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH će na sjednici zakazanoj za srijedu, 25. oktobra, razmatrati informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji i danas obavljaju pravosudne funkcije.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija ranije je potvrdio Srni da su dobili informaciju Centra u kojoj je obuhvaćeno devet sudija i šest tužilaca koji su stupili u pravosudne institucije u periodu od 2003. do 2007. godine.


On je dodao da će informacija Republičkog centra biti upućena Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a radi daljih provjera.

Tegeltija smatra da ova tačka, koju je predložio za dnevni red sjednice, zaslužuje krajnje ozbiljnu raspravu i zaključke.

On je napomenuo da VSTS nema ovlaštenja da razrješava sudije i tužioce bez učinjenog disciplinskog prekršaja, koji se čini od dana kada su postali sudije ili tužioci.

Prema predloženom dnevnom redu dvodnevne sjednice, članovi Savjeta u srijedu bi trebali razmatrati i informaciju o izradi izmjena i dopuna Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Tokom prvog dana zasjedanja, VSTS će, između ostalog, dati svoj prijedlog mišljenja o ostvarenim rezultatima rada Suda BiH, Vrhovnog suda Republike Srpske i Vrhovnog suda Federacije BiH, te Apelacionog suda Brčko distrikta u 2016. godini.

Prijedlog mišljenja o ostvarenim rezultatima rada u prošloj godini trebalo bi dati i za Tužilaštvo BiH, Republičko tužilaštvo Republike Srpske, Federalno tužilaštvo Federacije BiH i Tužilaštvo Brčko distrikta.

Drugog dana sjednice, u četvrtak 26. oktobra, Savjet bi, između ostalog, trebao imenovati zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

VSTS će imenovati i sudije u Okružnom i Osnovnom sudu u Bijeljini, te dodatnog sudiju u Osnovnom sudu na Sokocu.

Biće izvršeno i imenovanje sudija u Opštinskom sudu u Sarajevu, sudije u Opštinskom sudu u Velikoj Kladuši, kao i dodatnog sudije u Kantonalnom sudu u Tuzli.

Savjet će imenovati i tužioce u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajeva,
Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, te stručnog saradnika u Opštinskom sudu u Bugojnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana