U srijedu glasanje o rezoluciji o napretku BiH

Srna
U srijedu glasanje o rezoluciji o napretku BiH

Strazbur - Poslanici Evropskog parlamenta glasaće o rezoluciji o napretku reformi u BiH na putu ka EU u srijedu, 15. februara, objavljeno je u sjedištu Parlamenta u Strazburu.

Debata o predloženoj rezoluciji, uz učešće komesara EU za proširenje Johanesa Hana biće održana sutra, a glasanje je zakazano za srijedu u podne u okviru plenarne sjednice Evropskog parlamenta.


U nacrtu dokumenta apeluje se na BiH da prevaziđe svoje etničke i političke podjele na putu prema članstvo u EU i kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u Uniji bio uspješan, navodi se na veb-sajtu Evropskog parlamenta.

BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procjenjuje.

Rezoluciji je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je krajem januara Izvještaj o BiH za 2016. godinu u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni u BiH na putu ka EU.

"Radujemo se stavu Evropske komisije o toj aplikaciji i želimo da ohrabrimo vlasti u BiH da ovaj proces shvate veoma ozbiljno i da se tome posvete", izjavio je tim povodom Preda.

On je naglasio da BiH treba da se fokusira na reforme i izbjegava teme koje izazivaju razdore i mogu da uspore napredak BiH na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana