У срцу привреде отворено 2.318 радних мјеста

Маријана Миљић
У срцу привреде отворено 2.318 радних мјеста

Бањалука - Прерађивачка индустрија РС, која је мотор привреде, ојачала је у 2017. за 6,5 одсто у односу на претходну годину, а позитивни показатељи допринијели су отварању више од 2.000 нових радних мјеста и већој заради предузећа.

Крвну слику прерађивачке индустрије разматрала је јуче Влада РС и усвојила информацију о стању у овом привредном сектору за 2017. годину. Према подацима из те информације, у прерађивачкој индустрији је лани просјечно било запослено 54.440 радника, што је за 2.318 или 4,4 одсто више у односу на 2016. годину.

- Укупан приход 1.963 предузећа из прерађивачке индустрије износио је 5,22 милијарде КМ, што је за 3,74 одсто више на годишњем нивоу. Нето добит је истовремено порасла 6,6 одсто на 316,10 милиона - наведено је у информацији о стању у прерађивачкој индустрији.

Ови показатељи попраћени су и растом извоза производа прерађивачке индустрије, док је с друге стране у успону и увоз, али са мањом стопом раста од извоза.

- Предузећа из прерађивачке индустрије у 2017. години извезла су робу вриједну 2,93 милијарде КМ, што је раст од 16,7 одсто, док је у исто вријеме увоз повећан по стопи од 10,1 одсто. Покривеност увоза извозом је 74,93 одсто, што је за 4,2 процента више у односу на претходну годину - подаци су Владе.

Послодавци истичу да помака у прерађивачкој индустрији има и да је за задржавање тог тренда и јачи замах потребна помоћ институција.

- Тешко ћемо овај тренд задржати ако не почнемо радити на другим мјерама које су, прије свега, дефинисане меморандумом који смо потписали са Владом РС. Потребно је што прије реализовати мјере које се односе на смањење опорезивања рада. Ми остајемо и без радне снаге која одлази, због чега мора доћи до повећања плата које ће однијети сву ову корист или ће се прелити у буџет кроз порезе и доприносе. Због тога би многа предузећа из прерађивачке индустрије могла доћи у потешкоће јер неће све то моћи контролисати. Позитивни резултати из прошле године нестаће у магли ако надлежне институције не донесу нове мјере - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Истог става су и економисти, који наводе да би Српска требало да изради стратешка документа извоза у земље Европске уније и окружења од чијих тржишта домаћа предузећа највише зависе.

  • Јавна потрошња је на таквом нивоу да ни ови помаци у прерађивачкој индустрији не могу обезбиједити било каква повећања зарада у реалном сектору, односно давања из буџета у смислу социјалне помоћи и пензија. Ово је тек почетак, а за његово одржавање потребни су стратешки документи и помоћ државе. Не треба сада показивати неко претјерано задовољство већ наставити радити како би се све то мултипликовало и кроз друге секторе - казао је економиста Горан Радивојац.

Показатељи о стању у прерађивачкој индустрији

+6,5% обим производње

+4,4% број запослених

+3,74% приходи

+6,61% добит

+16,7% извоз

+10,1% увоз

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана