U slučaju Orića i Muhića biće ponovo saslušana dva svjedoka

nezavisne.com
U slučaju Orića i Muhića biće ponovo saslušana dva svjedoka

Sarajevo – U Sudu BiH održana je sjednica predpretresnog vijeća na kojem je zaključeno da se počne sa obnovom krivičnog postupka u slučaju Naser Orić i Sabahudin Muhić.

Tužilac tužilaštva BiH Miroslav Janjić zatražio je od sudskog Apelacionog vijeća da se svi dokazi ponovo izvedu i ponovo saslušaju svi svjedoci iz ovog predmeta, ali je Apelaciono vijeće odbilo ovaj prijedlog iz razloga što to nije praksa Suda i što su svi dokazi pregledani i svi svjedoci saslušani.

Naloženo je samo da se sasluša Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok O1, zbog toga što je u ova dva slučaja prekršen krivični postupak, odnosno pravilno izvođenje dokaza.

Novo ročište je zakazano za 17 septembar, kada će biti saslušan Ostojić, dok je za 24. septembra zakazano ročište na kom će biti saslušan zaštićeni svjedok O1.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine i odredilo ponovno održavanje pretresa.

Orić i Muhić su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta prošle godine okončano je iznošenjem završnih riječi odbrane 12. septembra.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić naveo je u obrazloženju oslobađajuće presude da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi Orić i Muhić ubili trojicu zarobljenih Srba u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

On je dodao da je ključni element svih tačaka optužnice bio iskaz zaštićenog svjedoka “O1”, koji prema ocjeni Vijeća, nije bio vjerodostojan.

Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu jer se, kako su ranije naveli, zasniva na dokazima na kojima se, prema odredbama krivičnog procesnog zakona, presuda ne može zasnivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana