У случају Орића и Мухића биће поново саслушана два свједока

nezavisne.com
У случају Орића и Мухића биће поново саслушана два свједока

Сарајево – У Суду БиХ одржана је сједница предпретресног вијећа на којем је закључено да се почне са обновом кривичног поступка у случају Насер Орић и Сабахудин Мухић.

Тужилац тужилаштва БиХ Мирослав Јањић затражио је од судског Апелационог вијећа да се сви докази поново изведу и поново саслушају сви свједоци из овог предмета, али је Апелационо вијеће одбило овај приједлог из разлога што то није пракса Суда и што су сви докази прегледани и сви свједоци саслушани.

Наложено је само да се саслуша Радивоје Остојић и заштићени свједок О1, због тога што је у ова два случаја прекршен кривични поступак, односно правилно извођење доказа.

Ново рочиште је заказано за 17 септембар, када ће бити саслушан Остојић, док је за 24. септембра заказано рочиште на ком ће бити саслушан заштићени свједок О1.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године и одредило поновно одржавање претреса.

Орић и Мухић су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење у овом предмету почело је у јануару 2016. године, а након изношења завршних ријечи Тужилаштва БиХ 29. августа прошле године окончано је изношењем завршних ријечи одбране 12. септембра.

Предсједавајући Судског вијећа Шабан Максумић навео је у образложењу ослобађајуће пресуде да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да су оптужени Орић и Мухић убили тројицу заробљених Срба у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац.

Он је додао да је кључни елемент свих тачака оптужнице био исказ заштићеног свједока “О1”, који према оцјени Вијећа, није био вјеродостојан.

Апелационо вијеће је укинуло ову пресуду јер се, како су раније навели, заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, пресуда не може заснивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана