U proceduru upućen prijedlog izmjena Izbornog zakona za Mostar

Srna
U proceduru upućen prijedlog izmjena Izbornog zakona za Mostar

Sarajevo - Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Mirsad Đonlagić i predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Amir Fazlić uputili su danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za grad Mostar.

"Prema ovome, građani Mostara imaju šansu da biraju svoje predstavnike. Ovim prijedlogom zakona zadovoljene su i ustavne odredbe u vezi sa izborom gradonačelnika i njegova dva zamjenika. Ovim prijedlogom definiše se ukupno sedam izbornih jedinica, od kojih je jedna centralna izborna jedinica", rekao je Đonlagić novinarima.


On je dodao da je prema ovom zajedničkom prijedlogu SDA i SBB uveden princip rotacije na mjesto gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika, te utvrđen broj vijećnika, odnosno koliko koja izborna jedinica daje kandidata.

"Mislimo da se ovim zakonom zadovoljava potreba da Mostar bude jedinstven grad, kao i da se uz kombinovani izbor gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika zadovoljavaju ustavne potrebe", rekao je Đonlagić.

Fazlić smatra da su SBB i SDA uradili kvalitetan prijedlog zakona koji rješava pitanje izbora u Mostaru, a zadovoljiće interese građana ovog grada i omogućiti ravnopravnost svih.

Fazlić je ukazao da su razgovori sa SBB-om održani u korektnoj atmosferi i izrazio optimizam da će zakon dobiti podršku HDZ-a BiH.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za grad Mostar upućen je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku i trebalo bi da se nađe pred poslanicima na sjednici 27. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana