U pranju uhvaćeno 3,6 miliona maraka

Vedrana Kulaga
U pranju uhvaćeno 3,6 miliona maraka

Istočno Sarajevo - Najmanje 3,6 miliona maraka oprano je u BiH u prvih šest mjeseci ove godine što je za pola miliona više nego u istom periodu lani, pokazuju najnoviji podaci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

SIPA je sumirala polugodišnje rezultate u borbi protiv pranja novca koji pokazuju da je presječeno više nelegalnih tokova novca nego godinu ranije.

- Tužilaštvima su podnesena tri izvještaja i jedna dopuna izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu. Prijavljeno je 14 fizičkih i četiri pravna lica zbog izvršenja krivičnih djela pranja novca u iznosu od najmanje 3,6 miliona KM. U istom periodu prethodne godine podnesena su tri izvještaja protiv pet fizičkih lica zbog pranja novca u iznosu od 3,12 miliona - naveli su u SIPA.

Finansijsko-obavještajnom odjeljenju su u prvih šest mjeseci prijavljene 284 sumnjive transakcije u ukupnom iznosu od 23,9 miliona KM. Banke su prijavile 144 transakcije vrijedne 21,4 miliona KM. Ostalih 140 sumnjivih transakcija, vrijednih 2,6 miliona, zaprimljeno je od mikrokreditnih organizacija, pošta, brokerskih i lizing kuća.

- Među sumnjivim transakcijama koje su prijavile banke veći broj se odnosi na učestale prilive iz inostranstva na račun stranog predstavništva u BiH, ino prilive na račun pravne osobe u BiH iz nekooperativnih zemalja, sumnjive uplate od strane nevladinih organizacija na račun fizičkih lica te razne gotovinske uplate na lične račune - kazali su u SIPA.

Sumnje su budili i polozi gotovine na račun pravne osobe koji značajno odstupaju od prethodnog poslovanja, prilivi u korist fizičke osobe koja nije stanovnik BiH sa ofšor destinacije na osnovu konsultantskih usluga, a provjeravane su i činjenice koje su ukazivale na poslovne malverzacije i korupciju.

- Najčešća obilježja sumnjivih transakcija prijavljenih od ostalih obveznika su bile gotovinska otplata kredita bez porijekla novca, učestali ino prilivi putem sistema brzog prenosa novca u korist računa fizičke osobe te prijevremena otplata lizing aranžmana - istakli su u SIPA.

U Finansijsko-obavještajnom odjeljenju SIPA naglasili su da raste broj naredbi za vođenje finansijskih istraga koje im stižu.

- Posljednjih godina u praksi tužilaštava u BiH došlo je do znatnog povećanja broja finansijskih istraga u cilju utvrđivanja imovine stečene krivičnim djelom i identifikacije imovine koja podliježe zamrzavanju i privremenom i trajnom oduzimanju - kazali su u SIPA.

Tužilaštvima je u 2016. godini podneseno šest izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu. Njima je obuhvaćeno 21 fizičko i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su u legalne novčane tokove ubacili 32,08 miliona KM nelegalno stečenog novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana