U ponedjeljak komemoracija i sahrana četvorice rudara

Srna
U ponedjeljak komemoracija i sahrana četvorice rudara

Zenica - Komemoracija i sahrana četvorice rudara poginulih u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica biće obavljena sutra.

Rudari Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović i Fahir Halač sutra će biti ukopani na 4 mjesna groblja - Vrseljima, Poratju, u Ponirku i Prašnicama.

U toku je izvlačenje iz jame tijela petog poginulog rudara - Fejze Isakovića, javili su federalni mediji.

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović rekao je da su ekipe u jami i da rade na raščišćavanju terena kako bi izvukli Isakovićevo tijelo.

Iako su radnici koji rade na izvlačenju, prema trenutnim informacijama, na nekih pet do šest metara od tijela poginulog rudara, Duranović kaže da je stanje u jami veoma teško s obzirom da je sve obrušeno.

"Ne znamo na kakve prepreke možemo naići, od željeznih predmeta do samog materijala koji se obrušio i može se desiti da ćemo tijelo izvući na površinu za sat vremena ili za tri ili pet sati", rekao je Duranović.

Vlada FBiH odlučila je da sutra u cijeloj FBiH bude Dan žalosti zbog teške rudarske nesreće u jami "Raspotočje", u kojoj je poginulo pet rudara, te njihove sahrane.

U Zenici su 7. i 8. septembar proglašeni danima žalosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana