У плану гасовод из правца Србије

Срна
У плану гасовод из правца Србије

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да еколошка дозвола за Рафинерију у Броду постоји до 2020. године и да сматра да Хрвати покушавају намјерно да направе галаму око тога да би из Хрватске преко Саве ушао крак гасовода који би онда требало да иде према Сарајеву.

"Ми покушавао да ријешимо и до 2020. године ћемо сигурно ријешити проблем редовног снабдијевања, али ми имамо намјеру да правимо гасовод из правца Србије, односно овај пут из Зворника према Бањалуци, а то значи да се укључи Рафинерија у Броду", рекао је Додик за "Спутњик".


Додик је истакао да му је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао да је разговарао са предсједником Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић о тој теми.

"Лавров ми је рекао да је разговарао са Китаровићевом на ту тему и да постоји могућност да се направи једна цијев за потребе рафинерије. Међутим, Хрвати неће само за потребе рафинерије, они хоће да ставе цијев која би могла да се комерцијално шири цијелом БиХ. То можда и има неке логике са становишта Хрвата, али за нас нема", рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је било разговора и о "Јужном току" и о позиционирању Републике Српске, те да та идеја није изгубљена.

"Речено је да та идеја није изгубљена и да се траже модалитети. У овој варијанти они се виде у оквиру онога што се зове жТурски токж и долазак гасовода на овај простор Балкана. У то ће укључити Републику Српску по свим елементима како смо раније разговарали", рекао је Додик.

На питање да ли се чекају бугарски избори да би се обновио "Јужни ток", Додик је рекао да у Русији није разговарао о тој теми, али Бугари очигледно губе озбиљан новац и озбиљне развојне шансе управо тиме што дозвољавају да их заобилазе.

"У сваком случају, очигледно је да ће неко други то прихватити, можда ће то мало одложити градњу. Очигледно је да су Бугари били жртве европског притиска који је искључиво комерцијалне природе. Као друкчије објаснити рецимо да је оног тренутка кад је покушала да се угаси идеја о жЈужном токуж почело да се говори о Сјеверном току два.

Тако ми гас не бисмо добијали онако како то природно долази и јефтиније за нас, него би ишао преко сјевера Европе, Немачке, Аустрије, Словеније и онда да дође у Србију и у Републику Српску. Наравно да велики, као што је Њемачка, размишљају о томе, али нама је најважније да нам стигне гас, најбрже и најјефтиније", рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је састанак са руским министром иностраних послова и контактима које је имао током посјете Москви, био веома важан и добар, и да је потврдио да Руска Федерација и Лавров дубоко разумију све што се догађа и познају до детаља ситуацију у области спровођења Дејтонског споразума гдје Русија игра веома важну улогу као чланица Савјета за примјену мира.

Он је нагласио да је Лавров напоменуо да западни партнери праве одређене грешке у тумачењима и настојањима да наметну рјешења која у суштини девалвирају право у Републици Српској.

"Напоменуо сам да је развој политичке ситуације у БиХ лош, да тамо постоји фингирање око свега тога, да је велика прича западне заједнице, па чак и ЕУ о такозваној Реформској агенди срушена чињеницом да Федерација БиХ не извршава обавезе из аранжмана са ММФ-ом, и да тај ММФ остаје мртав, мада је то кључна тачка Реформске агенде. Руси то знају и они то добро процењују", рекао је Додик.

Додик је истакао да је са Лавровим разговарао и о томе да је БиХ, као и Србија је под сталним притиском да уведе санкције Русији.

"Увијек када се обнављају санкције Русији од ЕУ и Запада, увијек је притисак у БиХ да та БиХ то уради. Било ми је драго што сам могао да видим да се тамо ситуација промијенила. Прије неколико година, свега неколико седмица након што је дошло до увођења санкција Москви, посјетио сам Русију и видио једну општу депресију, а сада видим потпуну стабилизацију", рекао је Додик.

Он је додао да санкције јесу направиле одређену штету, али да је створено увјерење Руса да имају потенцијал да се сами извуку и данас се хвале на многим мјестима да су ријешили системом замјена неке производе од којих су зависили, развили нове производње и оно што је веома важно, Русија је у прошлој години била други највећи произвођач пшенице у свијету.

"Обично постоји нека перцепција да Русија црпи само нафту и гас и да од тога живи, а то није тачно. Ево извози пшеницу и много чега другог. Русија и њена економија су се апсолутно стабилизовале с намјером да се врате на боље гране и то је оно што ме радује", рекао је Додик.

Додик је истакао да Лавров рекао да је захвалан принципијелном ставу и Републике Српске, али и Србије да не уведу санкције Русији, као и премијеру Србије Александру Вучићу, који је децидно и јасно рекао да нема намјеру да прихвати увођење санкције Русији.

Он је истакао да је несумњиво да су руске компаније, прије свега "Зарубежњефт" озбиљно помогле Републици Српској, и та помоћ мора да буде примијећена и поздрављена.

Додик је рекао да је разговарао са руководством "Зарубежњефта", које га увјерава да никада није било помисли о томе да дође до застоја у производњи у Рафинерији, него се размишља како повећати производњу. Тамо, каже Додик, раде двије хиљаде људи и они су велике платише пореза.

"Има разних спекуланата који су од почетка нападали ту причу о рафинерији. Чак је било неких министара из претходне власти у Републици Српској који су говорили жсву нафту која се у Српској производи, они ће попити. А видите колико је произведено и шта је све урађенож", подсјетио је Додик и додао да постоје они који не воле било шта што је руско и на бази тога праве своје позиције код Запада, а такве западњаци воле.

Он је рекао да се већ дуже вријеме разговара о томе како да се привредним организацијама које би могле да се баве производњом робе потребних за руско тржиште, развије банкарска подршка преко руских банака.

Додик је током посјете Русији одржао предавање на московском државном Институту за међународне односе, у еминентној вискокошколској установи коју је завршио и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Мени је било заиста импресивно од самог доласка и зграде која је урађена по највишим могућим стандардима. Чињеница је да је било 250 учесника предавања, не само студената. Чак ме је један професор Уставног права питао за развој уставне структуре и начин како бисмо се могли кретати даље, што изазива одговорност да се на таквом мјесту бавите тако озбиљним питањима", рекао је Додик.

Предсједник Српске је додао да је тамо видио и многе младе Русе који се баве питањима Балкана, који имају потребу да науче више, као и многе студенте који су што приватно тамо, а што заслугом компаније "Зарубежњефт".

"Та компанија организује и шаље на руске универзитете младе како би се школовали за њене потребе. Било је импозантно и захвалан сам организатору, ректору Универзитета и свима који су у томе учествовали", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана