У новом Закону о амнестији и неки осуђеници за ратне злочине

ATV
У новом Закону о амнестији и неки осуђеници за ратне злочине

Истина је да ће нови Закон о амнестији Републике Српске једну четвртину затворске казне опраштати и осуђеницима за ратне злочине, потврдио је то АТВ-у Слободан Протић, члан одбора за приједлоге Народне Скупштине.

Очекују да Министарство правде упути Нацрт по хитном поступку и да се пред посланицима нађе већ наредног мјесеца. Да не буде забуне, Европска конвенција о људским правима, каже, неће бити камен спотицања, јер ће се на листи наћи само они осуђеници за ратне злочине којима су судови у Српској изрекли блаже затворске казне.

"Наравно, тај закон предвиђа да она осуђена лица која су починила претешке ратне злочине и имају казну затвора од 30 до 40 година не би била у обухвату Закона о амнестији”, изјавио је Слободан Протић, Одбор за представке, приједлоге и друштвени надзор Народне скупштине Републике Српске.

Незванично, Закон је требало да се нађе на скупштинској сједници још прошле године, али тада је, појединим посланицима сметало то што је обухватао и осуђенике за привредни криминал. АТВ је у посједу радне верзије Закона о амнестији. На опраштање једне четвртине казне, између осталих, неће имати право осуђеници за полно насиље, навођење на проституцију, трговину људима, производњу и промет дрога. Радна верзија предвиђа да суд који је донио пресуду одлучује и о амнестији осуђеног, али и право на жалбу.

"Осуђени и његов бранилац могу поднијети жалбу вишем суду ако није донијето рјешење о амнестији, а испуњени су прописни услови за његово доношење или је рјешењем предсједника суда погрешно обрачунато вријеме које амнестија обухвата”, наводи се у тексту.

У Министарству правде за сада кажу да ће радну верзију упутити Одбору за приједлоге Народне скупштине. Чланови одбора раније су обишли осуђенике у затворима у Бањалуци, Фочи и Требињу, па и казнено-поправне установе Федерацје. Осуђеници су се, углавном, жалили на период од 12 година од донођења посљедњег Закона о амнестији.За примјену тог закона у Српској неће бити потребна додатна буџетска средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана