У новој влади и Уједињена Српска, НДП и добојска група

Срна
У новој влади и Уједињена Српска, НДП и добојска група

Бањалука - Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће нову владу Републике Српске, осим СНСД-а, ДНС-а и СП-а, чинити и Уједињена Српска, НДП и група Обрена Петровића из Добоја.

“Вјерујем да још неки могу да буду у свему томе. Има појединаца из других политичких партија који се класификују као опозиција, а који желе да разговарају”, рекао је Додик вечерас за Алтернативну телевизију.


Он вјерује да ће до уторка, 13. новембра или сриједе, 14. новембра, бити завршени унутрашњи договори и да до тада има времена и за неке друге да се појаве и разговарају.

“Послије тога нема више разговора, јер преостаје пет-шест дана до сједнице Народне скупшптине Републике Српске и њеног конституисања”, навео је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, напомиње да је та странка рекла са ким хоће и шта хоће, а са ким неће да разговара, али и истиче да је добродошао сваки појединац који сматра да може допринијети патриотском блоку.

Он је изразио спремност да разговара и са лидером НДП-а Драганом Чавићем, истичући да ће прихватити сваког ко жели да буде дио већине која је патриотска и за Републику Српску.

“Поштоваћемо субјективитет сваке политичке организације и биће договарани, евентуално, програми и све оно што иде са тим”, каже Додик.

Он је истакао да је за Републику Српску веома значајно да се обезбиједи јединство које мора да буде манифестовано у времену у којем се чини да је свијет у потпуном нереду.

Додик каже да има много изазова на глобалном нивоу и да би Република Српска представљала лак плијен ако би постојала унутрашња неслагања.

“Само способна, јака, јединиствена Република Српска може да пошаље јасан одговор да нема калкулација са њеним постојањем и њеном жељом да напредује”, поручио је Додик.

Додик сматра да је овај пут могуће јединство на нивоу Републике Српске и БиХ, што говори о томе да ће у политичком смислу ово бити готово најстабилније четири године мандата, истичући да је то његова жеља.

“Мислим да је кључна идеја окупити све и показати јединство, јер је то исконски захтјев нашег народа. Српски народ увијек тражи јединство свих у борби за националне и државне интересе Републике Српске”, истакао је Додик.

Он каже да вјерује да је Српска преживјела најтежи период њеног политичког оспоравања од готово свих изван Републике, а и дијела оних који су из Републике Српске.

“Ово је период потпуне афирмације Републике Српске и то можемо урадити само заједно. Зато је то добро и ја сам за то спреман”, нагласио је Додик.

Додик је рекао да није непознато да у владајућој коалицији, која је добила изборе маестрално, има сасвим довољно капацитета за формирање власти, додајући да управо због овог циља, који је виши од страначког, жели да окупи и друге и позива их да то ураде.

Он је навео да су опозицију “разбили” избори, а да су најновија дешавања само рефлексија тога.

“Покушавам као предсједник СНСД-а, који је добио највећу подршку грађана, да будем одговоран и да направим ефикасну структуру власти у којој ће институције служити на понос људима, а не на жаљење, као што је то био случај када су покушавали да спријече рад Народне скупштине Републике Српске”, истакао је Додик.

Говорећи о новој скупштинској већини у парламенту Републике Српске, Додик је рекао да се тренутно назире подршка 56 народних посланика владајућој коалицији у Народној скупштини Републике Српске.

“То значи да можемо да уђемо и у уставну реформу”, навео је Додик, подсјетивши да двотрећинска већина у парламенту Републике Српске одлучује о евентуалној промјени Устава Републике Српске.

Он је рекао да Република Српска у Уставу није ријешила неколико ствари, међу којима да избаци смртну казну и Бањалуку дефинише као главни град.

“О томе ћемо вјероватно размишљати ако се одлучимо на уставне промјене. Ми смо то најавили и због тога правимо такву већину да одлучивање у Републици Српској учинимо ефикасним и брзим”, истакао је Додик.

Он је напоменуо да велике процедуралне проблеме у вези са тим изазива Вијеће народа Републике Српске, које је неоправдано постављено ван Дејтонског споразума у политички систем Републике Српске.

“У дејтонском Уставу нема Вијећа народа у Републици Српској. Ја се залажем се за то да се укине Вијеће народа и да парламент Републике Српске суверено и дефинитивно доноси одлуке”, истакао је Додик.

Он је рекао да је политика Српске врло једноставна и заснована на Дејтонском споразуму и правима која су Српској загарантована.

“Ми желимо Дејтонски споразум и дејтонски устав БиХ онако како пише и за то ћемо се залагати”, поручио је Додик.

Додик, који је предсједник Републике Српске, рекао је да ће смјене у јавним предузећима бити настављене, те да ће бити задржан исти критеријум, односно успјешност и лојалност.

Он је нагласио да смјене у “Електропривреди Српске” нису посљедње, те да су потребни кадрови спремни да раде на кохезији, на снази Српске, а не они који ће само штитити своју партију.

Додик је рекао да по истеку мандата Влади Српске, мандати истичу и другима, и да ће у наредних пар мјесеци бити изабрана нова пословодства и управе у предузећима.

Он је истакао да они који дођу, без обзира из које су политичке партије, треба да имају добар резултат, напомињући да постоје политике и програми Владе Српске - и ко их не буде спроводио сам себе је дисквалификовао.

“Њих не смјењује Милорад Додик, већ њихов однос према томе. Нећемо опростити никоме ни минималну штету начињену предузећу или Српској. Онај ко буде изабран на руководеће мјесто мораће, прије свега, да буде позитиван синоним за Српску. Овдје смо заједно, веома поштујем своје сараднике и људе који су били успјешни у политикама свих ових година и наставићу то да радим. Али сада морамо да имамо снажније и брже кретање”, поручио је Додик.  

Додик: Предложићу Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да намјерава да предложи актуелног министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара.
Додик је рекао да још није разговарао са Тегелтијом о томе, али да мора да разговара и са људима из Федерације БиХ, а не само са колиционим партнерима из Српске.

“Ми предлажемо људе који су у континуитету политике коју смо водили. То ће бити мој најближи сарадник и имам намјеру да на то мјесто предложим Тегелтију”, рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да ће Тегелтију на позицији министра финансија Републике Српске замјенити професионални људи који су лојални политикама СНСД-а.

Додик наглашава да је важно да владајућа коалиција у Народној скупштини Републике Српске има подршку што већег броја народних посланика, јер он као члан Предсједништва БиХ има право да покрене механизам заштите виталног националног интереса на свако питање гдје буде прегласан у Предсједништву БиХ и да га врати у парламент Српске који треба да има двотрећинску већину да одлучи у коначној инстанци.

Он је додао да нема потребе да разговара са људима који су били чланови Савјета министара БиХ из СДС-а и чинили лоше према Републици Српској.

Према његовим ријечима, Српска мора да има снажан одраз у институцијама БиХ да би санирала губитке које је имала у посљедње четири године.

“Из тог разлога идем у Предсједништво БиХ, а не да бих водио политику жтук на утукж или да бих се бавио реваншизмом”, рекао је Додик.

Он је истакао да у Предсједништву БиХ жели да неприкосновено успостави политику чистих рачуна.

“По Сарајеву се много прича какав сам ја. То ме само забавља и поручујем им да ћу остати онакав каквог ме познају, да ћу се сада детаљно бавити питањима на нивоу БиХ и да ћу у сваком том питању показивати одговорности према народу који ме је бирао”, нагласио је Додик.

Додик је рекао да је он изабрани српски члан Предсједништва БиХ, да неће бјежати од тог префикса и да ће свака његова одлука бити мотивисана том чињеницом.

“То значи да сам спреман да прихватим и њихове идентитете, али нисам спреман да идентите Српске и српског народа подредим било ком другом идентитету, ни државном ни квазинационалном, у смислу да је важнија БиХ од Српске, или да се промовише нека прича о Босанцима, а да се изгубе Срби па да изгубимо писмо, језик...То се неће дешавати”, поручио је Додик.

Када је ријеч о спољној политици БиХ, Додик је најавио комплетну смјену амбасадора јер се не види никакав њихов допринос било чему.

“То се претворило у социјалу и ухљебљење. Амбасадори које ја будем именовао мораће годишње подносити извјештаје и ако они не буду усвојени, сами ће морати да оду. Напросто морамо да промијенимо начин рада”, рекао је Додик.

Он је навео да се неки амбасадори само премјештају са једне на другу дестинацију, да неки нису ни заслужили да буду на амбасадорским мјестима и да је то недопустиво.

“Имамо своје квоте и оне морају да буду попуњене људима од интегритета, несумњивог патриотизма и способности да репрезентују Српску, а не да то сакрију са причом о БиХ. Ако то можемо да урадимо, они ће бити моји сарадници, у супротном, мораће да поднесу оставке или да буду разријешени”, нагласио је Додик.

Додик је рекао да ће његова прва званична посјета бити Београду, те да и сада као предсједник Српске зна детаље сваког проблема у односима БиХ и Србије.

Он је истакао да постоји општа антисрпска хистерија у Сарајеву која је увијек била у служби креирања лоших односа према Србији, али да га то неће оптерећивати.

“Ми са Србијом желимо што бољу сарадњу и да укинемо све баријере. Свјестан сам да нећу моћи све то да учиним сам, јер нас тројица у Предсједништву БиХ треба да доносимо заједничке одлуке. До сада је у Сарајеву било најчешће жнеж за све што је у вези са Србијом. Биће тешко, али ћу то подићи на највиши ниво политичког принципа”, каже Додик.

Додик је рекао да ће, уколико друга два члана Предсједништва БиХ буду опструисала за њега суштински важна питања, са његове стране бити одговор, али да то не треба схватити као пријетњу.

“Позивам их да сарађујемо. Ако ми је као Србину из Српске, која чини територију БиХ, нешто важно у односима са Србијом, а не смета Бошњацима, онда то не може да буде заустављено. У противном, све што њима буде важно биће заустављено на исти начин”, каже Додик.

Он истиче да је једно од основних питања - “да се коначно види да ли живимо у имагинарној ситуацији у којој се стално прича о накавој међународно признатој земљи БиХ”.

“То је земља која уопште нема своју сувереност, јер нема земље која има сувереност, а има неизабране странце који њоме управљају”, каже Додик.

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске каже да Предсједништво не може укинути високог представника, али да је веома важно да има заједничку оцјену о томе да он више није потребан, као ни стране судије у Уставном суду БиХ.

Додик истиче да је Српска унутрашњи фактор и не подржава БиХ коју је наметнуо високи представник, већ ону како је написано у Дејтонском мировном споразуму и Уставу.

Он је навео да су странци у БиХ формирали неподношљиво лошу структуру и поданички политички менталитет, који је посматрао амбасадоре или међународне званичнике као најважније личности наших судбина и функционисања овог простора.

“Не прихватамо чињеницу да је високи представник наметнуо законе, а које је прихватио чак и парламент БиХ, иако нису у складу са Уставом. Не желим да прихватим наметнуто, а наметнули су нам - од Сипе, Обавјештајно-безбједносне службе, до Тужилаштва и Суда. Показало се да те институције раде против Српске”, рекао је Додик.

Он је поручио да ће се трудити да све буде враћено на дејтонски систем и да од тога неће одустати.

Према његовим ријечима, БиХ никада није имала заједничку политику, нити консензус, а и ако је било нечега то су креирали странци, па је нешто направљено и увијек су неки незадовољни - Хрвати и Срби због укидања стечених права, а Бошњаци што не могу успоставити унитарну БиХ.

“Ово није ултиматум, само желим да их мало жподсјетимж на сувереност БиХ. А у тој сувереној БиХ ћемо моћи да причамо како ћемо формирати Уставни суд и шта треба да ради. Немам према Бошњацима и Хрватима ниједну лошу мјеру, нити желим да спријечим било шта добро за њих, а што није штетно по Српску и српски народ, и очекујем исти однос према Српској. И једни и други смо у неком морању - они да прихвате пуни капацитет Српске, а ми да кажемо да живимо овдје и да желимо да се са њима договарамо”, рекао је Додик.

Коментаришући посљедњи иступ високог представника у БиХ Валентина Инцка у Савјету безбједности УН, Додик је навео да је Инцко свјесно тамо ишао да прича хвалоспјеве о БиХ, а да све што не ваља припише ентитетима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана