U knjižarama već počele rezervacije udžbenika

nezavisne.com
U knjižarama već počele rezervacije udžbenika

Banjaluka - Interesovanje za udžbenike u RS već sada je veliko, te se roditelji svakodnevno raspituju za knjige i rezervišu ih u knjižarama prije nego što sve stignu na police, a kako bi školarce na vrijeme obezbijedili.

Kako su nam potvrdili u knjižarama, udžbenici se uskoro očekuju u prodaji, vjerovatno početkom avgusta, ali se roditelji osnovaca već obezbjeđuju.

“Dolaze, pitaju kada će stići knjige ili se upišu da im ostavimo. Poslali smo narudžbe i uskoro očekujemo knjige”, kažu u banjalučkoj knjižari “Papirus”.

Da već rezervišu udžbenike, potvrdili su nam i u knjižari “Bane” iz Zvornika, gdje takođe kažu da upisuju rezervacije iako knjige još nisu stigle na police.

Vlada RS obezbijediće besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole.

“Cijene udžbeničkih kompleta od trećeg do devetog razreda s udžbenicima engleskog jezika i pravoslavne vjeronauke koštaće za treći razred 104 KM, za četvrti razred 95 KM, peti 93,50 KM, šesti 130 KM, sedmi 134 KM, osmi 163 KM i deveti 152 KM”, kažu iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS i napominju da su ponudili mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate.

Pored udžbenika, Zavod po najpristupačnijim cijenama nudi i bogatu paletu školskog pribora renomiranih proizvođača.

Osim novih udžbenika za osnovnu školu, i u srednjoj školi đake čeka novi engleski jezik za prvi razred gimnazije, biologija za drugi razred gimnazije, čitanka za četvrti razred gimnazije, mašinski elementi za učenike drugog razreda mašinske struke, sociologija za srednje stručne škole, statistika za četvrti razred srednje škole za struku ugostiteljstvo i turizam i statistika za četvrti razred srednje škole za struku ekonomija, pravo i trgovina.

“Čekamo povratne informacije iz Ministarstva za čitanku za deveti razred i nekoliko udžbenika za srednju školu. Što se tiče ostalih udžbenika za osnovnu školu, nije bilo značajnijih adaptacija te će se u nastavi koristiti ranije odobreni udžbenici”, navde iz Zavoda.

Ističu da je u posljednje dvije godine povećano interesovanje autora za pisanje udžbenika za srednje škole, te da su apeli profesorima urodili plodom.

“U toku su konkursi za pribavljanje rukopisa udžbenika za engleski jezik za treći i četvrti razred gimnazije, a krajem marta raspisali smo konkurs za pribavljanje rukopisa prva knjiga, udžbenika za prvi razred osnovne škole”, kažu iz Zavoda za “Nezavisne”.

Renata Kvrgić iz Mrkonjić Grada, majka đaka, kaže da knjige kupuje čim dođu na police.

“Odmah riješim knjige i na kraju raspusta dokupimo sve što nam je ostalo, jer nemoguće je da kupimo sve odjednom. Kad pričam o spremanju djeteta u školu, tu ne spadaju samo udžbenici, već i školska torba, pribor i odjeća”, kaže Kvrgićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana