У књижарама већ почеле резервације уџбеника

nezavisne.com
У књижарама већ почеле резервације уџбеника

Бањалука - Интересовање за уџбенике у РС већ сада је велико, те се родитељи свакодневно распитују за књиге и резервишу их у књижарама прије него што све стигну на полице, а како би школарце на вријеме обезбиједили.

Како су нам потврдили у књижарама, уџбеници се ускоро очекују у продаји, вјероватно почетком августа, али се родитељи основаца већ обезбјеђују.

“Долазе, питају када ће стићи књиге или се упишу да им оставимо. Послали смо наруџбе и ускоро очекујемо књиге”, кажу у бањалучкој књижари “Папирус”.

Да већ резервишу уџбенике, потврдили су нам и у књижари “Бане” из Зворника, гдје такође кажу да уписују резервације иако књиге још нису стигле на полице.

Влада РС обезбиједиће бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основне школе.

“Цијене уџбеничких комплета од трећег до деветог разреда с уџбеницима енглеског језика и православне вјеронауке коштаће за трећи разред 104 КМ, за четврти разред 95 КМ, пети 93,50 КМ, шести 130 КМ, седми 134 КМ, осми 163 КМ и девети 152 КМ”, кажу из Завода за уџбенике и наставна средства РС и напомињу да су понудили могућност куповине уџбеника и школског прибора на рате.

Поред уџбеника, Завод по најприступачнијим цијенама нуди и богату палету школског прибора реномираних произвођача.

Осим нових уџбеника за основну школу, и у средњој школи ђаке чека нови енглески језик за први разред гимназије, биологија за други разред гимназије, читанка за четврти разред гимназије, машински елементи за ученике другог разреда машинске струке, социологија за средње стручне школе, статистика за четврти разред средње школе за струку угоститељство и туризам и статистика за четврти разред средње школе за струку економија, право и трговина.

“Чекамо повратне информације из Министарства за читанку за девети разред и неколико уџбеника за средњу школу. Што се тиче осталих уџбеника за основну школу, није било значајнијих адаптација те ће се у настави користити раније одобрени уџбеници”, навде из Завода.

Истичу да је у посљедње двије године повећано интересовање аутора за писање уџбеника за средње школе, те да су апели професорима уродили плодом.

“У току су конкурси за прибављање рукописа уџбеника за енглески језик за трећи и четврти разред гимназије, а крајем марта расписали смо конкурс за прибављање рукописа прва књига, уџбеника за први разред основне школе”, кажу из Завода за “Независне”.

Рената Квргић из Мркоњић Града, мајка ђака, каже да књиге купује чим дођу на полице.

“Одмах ријешим књиге и на крају распуста докупимо све што нам је остало, јер немогуће је да купимо све одједном. Кад причам о спремању дјетета у школу, ту не спадају само уџбеници, већ и школска торба, прибор и одјећа”, каже Квргићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана