U kasu se slilo 2,78 milijardi maraka

D. O.
U kasu se slilo 2,78 milijardi maraka

Banjaluka - Vlada RS utvrdila je juče konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, prema kojem su prihodi i primici dostigli 2,78 milijardi maraka ili 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos.

- Prihodi od direktnih poreza koje RS prikuplja preko vlastitih računa su 1,26 milijardi, indirektni porezi 1,29 milijardi, dok su neporeski prihodi ostvareni u iznosu od 208,7 miliona KM - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću nakon sjednice.

Kako je navedeno, budžetski rashodi i izdaci lani su zaustavljeni na 2,63 milijarde KM, što je izvršenje od 100 odsto u odnosu na rebalans.

- Primici od zaduživanja lani bili su 503,3 miliona maraka. Ino-dug je servisiran i za te potrebe izdvojeno je 344,9 miliona KM. Nastavljena je stalna amortizacija unutrašnjeg duga, a za to je izdvojeno 510,9 miliona KM - stoji u saopštenju.

Ministri su juče utvrdili i prijedlog zakona o socijalnom stanovanju, kojim se uređuje sistem, nosioci realizacije i korisnici prava, te prijedlog zakona o pečatima organa i institucija Srpske koji se odnosi na namjenu, sadržaj, čuvanje, upotrebu i izradu pečata koje koriste organi i institucije.

Na sjednici je utvrđen i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu RS radi prilagođavanja poslovnih aktivnosti tog fonda potrebama i uslovima tržišta. Utvrđen je i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, jer su primjenom zakona u prethodnom periodu uočene određene neusklađenosti tehničke prirode, pa je Komisija za hartije od vrijednosti RS podnijela Ministarstvu finansija inicijativu za izmjene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana