У јулу смањен број илегалних улазака у земљу

Срна
У јулу смањен број илегалних улазака у земљу

Сарајево - У јулу је у БиХ дошло до смањења броја илегалних улазака у земљу у односу на ранији период и очекује се да ће се тај тренд задржати, истакнуто је на састанку предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића, са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем и представницима полицијско-безбједносних агенција.

Констатовано је да је до смањења дошло усљед предузетих мјера и активности институција БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ.


Представници безбједносних институција нагласили су да до дужег задржавања илегалних миграната у БиХ долази због непоштивања споразума о реадмисији од држава из којих мигранти илегано улазе у земљу, те непостојања споразума са дијелом земаља из којих илегални мигранти воде поријекло.

Звиздић је рекао да је један од најважнијих приоритета заштита граница БиХ, да би се спријечило даље повећање илегалних улазака у земљу, те је затражио од свих надлежних институција да се настави са јачањем контроле граничног појаса, повећаним присуством полицијских службеника, запречавањем илегалних прелаза и спречавањем кријумичарења миграната.

Он је истакао важност и хитност рјешавања питања смјештаја миграната на подручју Унско-санског кантона, наглашавајући опредијељеност Савјета министара у смислу хуманог приступа те дјеловања у складу са домаћим законима и међународним стандардима.

Према његовим ријечима, БиХ подржава политику ЕУ и жели да буде дио заједничког рјешења и с тим у вези очекује се наставак финансијске и међународно-техничке помоћи из Уније.

Данашњем састанку присуствовали су директори Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић, Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсад Вилић, Агенције за истраге и заштиту Перица Станић, Службе за послове са странцима Слободан Ујић, те помоћник директора за организацију и операције Граничне полиције БиХ Слободан Крстић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана