U isčekivanju izricanja pravosnažne presude Radovanu Karadžiću: Niz pitanja ostalo bez odgovora

Darko Momić
U isčekivanju izricanja pravosnažne presude Radovanu Karadžiću: Niz pitanja ostalo bez odgovora

Banjaluka - Prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću danas u 14 časova biće izrečena drugostepena presuda pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu.

Prvostepenom presudom iz marta 2016. godine Karadžić je proglašen krivim po deset tačaka optužnice, između ostalog i za genocid na području Srebrenice 1995. godine, a oslobođen je prve tačke optužnice za genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine.

Politički zvaničnici Srpske ne gaje preveliki optimizam kada je riječ o sudu u Hagu, pa je tako predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio da je moguće da pobijedi “neka pravda”, ali da je odavno, kao i srpski narod, prestao da vjeruje u ispravnost tog suda koji svojim odlukama nije dao osnovu za pomirenje u BiH.

- Nemoguće je da je samo jedna strana kriva. Kako da imate povjerenje kada je kažnjeno cjelokupno vojno i političko rukovodstvo, a sa druge strane je Naser Orić, o čijim su zvjerstvima stranci pravili emisije još u toku rata na Si-En-Enu, oslobođen i u Hagu i u političkom sudu u Sarajevu - poručio je Dodik.

On je istakao da je u predmetu protiv Radovana Karadžića niz pitanja ostalo bez odgovora.

- Je li Karadžić učestvovao u nečemu? Je li donio neku odluku? Je li nekoga ubio? Je li donio odluku o napadu na civile? Da oni budu strijeljani? Nije nigdje. O čemu je onda riječ? Kakva je to priča o kolektivnoj odgovornosti, o komandnoj odgovornosti? Kako onda Amerikanci ne odgovaraju za komandnu odgovornost? Samo mi odgovaramo za komandnu odgovornost - rekao je Dodik.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da, poučena ranijim iskustvima, uopšte nije optimista kada je riječ o pravosudnim odlukama međunarodnog suda u Hagu, kao i onim koje donose na nivou BiH jer do sada nije vidjela nijednu presudu koja je služila pomirenju ili pravdi.

- Nažalost, međunarodno sudovanje vrlo često i ono na nivou BiH išlo je po jednoj matrici. Uglavnom ste imali političke odluke koje su prethodno donesene, odnosno pravljen je politički okvir koji je onda popunjavan pravnim, pravosudnim odlukama - istakla je Cvijanovićeva.

S druge strane, Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević kaže da odbrana očekuje oslobađajuću presudu ukoliko drugostepeno vijeće dokaze bude sagledavalo sa pravnog, a ne sa političkog stanovišta.

- Ukoliko bude bilo kakvog pravnog i pravičnog odlučivanja, mi smo potpuni optimisti da drugostepena presuda mora biti mnogo, mnogo bolja od ove sad, pa i oslobađajuća - rekao je Petronijević.

Pristrasnost

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da ne može biti optimista kada je riječ o izricanju drugostepene presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću jer je Haški sud pokazao pristrasnost u sagledavanju događaja iz građanskog rata u BiH.

- Međutim, postoji izvjesna nada da će argumentacija Karadžićeve odbrane doći do onih koji to treba da sagledaju i da presuda ne bude drastična kao u prvostepenom postupku - rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana