У фотељу главног тужиоца жели 13 кандидата, Тадићева има највеће шансе

nezavisne.com
У фотељу главног тужиоца жели 13 кандидата, Тадићева има највеће шансе

Сарајево, Бањалука - Подвијеће за предлагање кандидата Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) ускоро би могло обавити интервју са кандидатима за главног тужиоца Тужилаштва БиХ и његовог замјеника, а највише шанси да преузме функцију главног тужиоца има Гордана Тадић, актуелни вршилац дужности.

На конкрус за избор главног тужиоца и замјеника главног тужиоца пристигло је укупно 30 пријава, а од тога њих 13 је конкурисало за главног тужиоца, док се 17 кандидата пријавило за његовог замјеника.

За главног државног тужиоца пријавили су се Иван Матешић,  Касим Халилчевић, Исмет Шушкић, Гордана Тадић, Синиша Врањеш, Саша Сарајлић, Мирослав Д. Марковић, Дијана Кајмаковић, Муниб Халиловић, Томислав Љубић, Мустафа Хујдуровић, Мирослав Јанић и Сеид Марушић.

"Засад је фаворит Гордана Тадић и судећи по свему највише шансе има да буде изабрана за главног тужиоца и на томе ће инсистирати Хрвати, а врло вјероватно ће добити и подршку Срба у Високом судском и тужилачком савјету", испричао је извор "Независних", додајући да ће Бошњаци бити против тога, али да као у случају избора Ранка Дебевца за предсједника Суда БиХ неће добити подршку осталих.

У Високом судском и тужилачком савјету БиХ кажу да је конкурс затворен и да Подвијеће за предлагање кандидата за именовање на нивоу БиХ треба да одлучи када ће обавити интервју са кандидатима те да ће након тога сачинити приједлог за именовање.

"Високи судски и тужилачки савјет не може предвидјети када ће бити окончана процедура, односно када ће бити именовани главни тужилац и замјеник главног Тужилаштва БиХ", рекли су нам у ВСТС-у.

Сједница овог савјета биће одржана у уторак (23. јануар), али је готово сигурно да до тада неће бити завршена процедура те да је извјесније да ће главни тужилац и његов замјеник бити именовани тек у фебруару или марту.

Иначе, фотеља главног тужиоца Тужилаштва БиХ једна је од најважнијих у држави, а од формирања Тужилаштва БиХ 2003. године главног тужиоца увијек су пратили скандали. Ниједан од досадашња три главна тужиоца није завршио свој мандат до краја и са позиције је одлазио углавном уз афере које су га пратиле.

Први главни тужилац био је Маринко Јурчевић, који је 2008. године изненада отишао на боловање, а убрзо послије тога и поднио оставку на ту функцију, а касније прешао у нотаре.

Послије Јурчевића на мјесто главног тужиоца дошао је Милорад Барашин, који је са мјеста главног тужиоца одступио након што су се у јавности појавили снимци његових контаката са Слободаном Тешићем, међународним трговцем оружјем, који је крајем прошле године стављен на црну листу Сједињених Америчких Држава.

Послије Барашина на мјесто главног тужиоца изабран је Горан Салиховић, против којег је покренут дисциплински поступак због неправилности у раду, а касније је чак покренута и истрага Тужилаштва БиХ која би ускоро требало да добије свој епилог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана