U fokusu Predsjedništva HDZ-a BiH Izborni zakon

Srna
U fokusu Predsjedništva HDZ-a BiH Izborni zakon

Sarajevo - Predsjedništvo HDZ-a BiH održalo je danas u Kiseljaku sjednicu na kojoj je bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona u BiH, organizaciji javnog RTV sistema, te o aktuelnim problemima boračke populacije i reformi penzionog sistema u Federaciji BiH.

U saopštenju HDZ-a BiH navodi se da u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, o nekim pravno-tehničkim pitanjima postoji određeni stepen saglasnosti, ali da se o određenim stvarima još raspravlja.

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH trebalo bi da sredinom sedmice u Čitluku održi novi radni sastanak da bi se postigla određena finalizacija procesa izmjena Izbornog zakona BiH, ističu iz HDZ-a.

"Na sastanku bi trebalo dostići određeni stepen saglasnosti na nivou Interresorne radne grpe, što bi uključivalo odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu žSejdić-Finciž, odluku Ustavnog suda BiH za Mostar i tehnička pitanja, poput pitanja otvorenosti i zatvorenosti izbornih lista, izborni prag, zastupljenosti polova na listama", navedeno je u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH je raspravljalo i o reformi penzionog sistema u FBiH i podržalo aktivnosti na obezbjeđivanju odgovarajućeg iznosa sredstava u budžetu FBiH za tekuće finansiranje penzija.

Na sjednici u Kiseljaku je raspravljano i o organizacija javnog RTV sistema u BiH i konstatovano da se mora napraviti minimum zakonskog rješenja, koji bi bio podržan i svima prihvatljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana